Mainos

Koko Suomi leipoo: Annen Vadelmakätkö

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps3_taidonnäyte_ScrCapt6_Vadelmakatko

Koko Suomi leipoo -sarjan kolmannessa jaksossa tehtävänä oli loihtia kakku, jonka sisälle on piilotettu jokin rakenne tai kuvio.

Kakkupohja

  • 3 kananmunaa
  • 120 g sirosokeria
  • 30 g intiaanisokeria
  • 50 g Valio voi, sulatettu
  • 120 g Valio kuohukermaa
  • 200 g Valio tuorejuustoa, maustamaton
  • 50 g Valio ranskankermaa
  • 240 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 25 g mantelijauhoja
  • 50 g mantelirouhetta
  • 1 ½ tl leivinjauhe
  • 1 tl vaniljauute
  • 1 tl sitruunamehua
  • 10 g karpalo-puolukkajauhetta
  • vuokaspray

Vadelmahyydyke

  • 600 g vadelmaa, tuore
  • 2 rkl tomusokeria
  • 2 rkl vettä
  • 12 liivatelehteä
  • 100 g valkosuklaa

Valkosuklaa-vadelmakreemi

  • 200 g Valio voi, huoneenlämpöinen
  • 260 g sulatejuustoa
  • 500 g Valio tuorejuustoa, maustamaton
  • 350 g valkosuklaa
  • 80 g tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 150 g vadelmaa, tuore
  • 50 g punaherukka, tuore
  • 1—2 limen raastettu kuori (maun mukaan)
  • 1½ rkl limen mehua
  • ½ - 1 rkl minttua, hienonnettu (maun mukaan)
  • 2 kpl liivatelehteä

Paahdetut mantelit

  • 25 g mantelia, kuorittu
  • 1 tl vettä
  • 0,5 rkl fariinisokeria
  • ripaus inkiväärijauhetta

Kuivatut omenalastut

  • 2 pientä omenaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl sirosokeria

Koristekukat

  • 30 g sokerimassaa, valkoinen
  • kultaista tomuväriä
  • kaulitsemiseen maissitärkkelystä

Kostutukseen

  • 1 dl Valio kevytmaitoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristeluun

  • 1 dl vadelmaa, tuore
  • 0,5 dl mantelirouhetta

Valmistusohje

VALMISTA KAKKUPOHJA: Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää sulatettu ja jäähtynyt voi, kerma, tuorejuusto, ranskankerma, vaniljauute ja sitruunamehu. Sekoita keskenään vehnäjauho, mantelijauho, leivinjauhe, mantelirouhe ja marjajauhe. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita käännellen. Voitele kaksi halkaisijaltaan 18 senttistä vuokaa. Laita pohjalle leivinpaperi. Jaa taikina vuokiin ja paista pohjia 175 asteessa 30- 35 minuuttia. Jäähdytä hetki ja kumoa kakut ritilän päälle jäähtymään.

TEE VADELMAHYYDYKEPALLOT: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Voitele silikonisen puolipallomuotin kolot (6-7 koloa) sulalla suklaalla ja laita kylmään. Yhdistä vadelmat ja tomusokeri, soseuta. Sulata lionneet liivatelehdet pieneen määrään lämmitettyä sosetta ja lisää sitten loppusose. Jaa sose muotin koloihin. Laita kylmään hyytymään.

VALMISTA KUIVATUT OMENALASTUT: Pese omenat ja leikkaa niistä veitsellä hyvin ohuita viipaleita. Sivele viipaleet kevyesti sitruunamehulla ja ripota pintaan sokeria. Paista 175 asteessa noin 30 min, kunnes siivujen reunat käpertyvät hiukan. Käännä siivuja paiston puolivälissä. Jos siivut eivät ala kuivua, säädä uuni kiertoilmalle ja vähennä lämpötilaa noin 20 astetta.  Varo, ettei siivut pala. Nosta kypsyneet siivut ritilän päälle jäähtymään (kovettuvat vielä siinä). 

VALMISTA KORISTEKUKAT: Kaulitse sokerimassa ohueksi levyksi. Ota siitä muotilla kukkia ja muotoile terälehtiä pallopäisellä työkalulla sekä muotoilutikulla. Paina kukkien keskustaa pallopäällä pehmeän muotoilusienen päällä, jolloin kukat saavat muotoa. Sivele kukkien keskustaan tomuväriä. Jätä kuivumaan.

VALMISTA TÄYTE: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa voi ja tuorejuusto vaahdoksi, lisää sulatejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää sulatettu, jäähtynyt valkosuklaa ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Ota massasta noin 1/3 erilleen kuorrutusta varten. Soseuta 1/3 vadelmista sekä punaherukat ja paseeraa ne siivilän läpi. Lisää marjasoseeseen limen raastettu kuori ja hienonnettu minttu ja lisää sose täytemassaan. Lämmitä limen mehu ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Lisää liivateseos ohuena nauhana hyvin sekoittaen massan sekaan.

KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa kakku kakkupahvin päälle (joko vuokaan tai käytä reunakalvoa). Jos kakkupohja on kupera, leikkaa siitä ohut ”hattu” pois. Kostuta pohja vaniljamaidolla. Sivele ohut kerros täytettä pohjan päälle. Lisää sitten vadelmahyydykepallot renkaaksi kakun sisään (jätä ulkoreunaan noin kaksi senttiä tilaa). Pursota täytemassaa pohjan ja pallojen päälle niin, että ne peittyvät. Ripottele täytemassan päälle vadelmia ja paina niitä kevyesti massaan.  Kostuta toinenkin pohja ja nosta se massan päälle. Nosta kylmään hyytymään.

VALMISTA PAAHDETUT MANTELIT: Paahda koristemantelit. Laita aineet pannulle ja paista niitä käännellen, kunnes sokeri karamellisoituu, mantelit saavat vähän väriä ja tunnet mantelisen tuoksun. Varo, ettei mantelit pala. Jäähdytä.

KORISTELE KAKKU: Kuorruta tuorejuusto-valkosuklaaseoksella ja tasoita sivut raapan tai palettiveitsen avulla.  Vedä sivureunoihin aaltokuviota palettiveitsen avulla pyörivän alustan liikettä hyödyntäen. Pursota kakun päälle viisi ruusuketta. Laita ruusukkeiden väliin pystyyn omenasiivu, tuoreita vadelmia, paahdettuja manteleita ja sokerimassakukkia. Ripottele kevyesti mantelirouhetta koristeiden sekaan.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.