Mainos

Koko Suomi leipoo: Annen ”Ässän kierrän orren ympäri”

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps2_4173
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan toisessa jaksossa kisaajat pääsivät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.

  • Aktiivinen valmistusaika: 2h

Keksitaikina

  • 125 g Valio voi, huoneenlämpöinen
  • 275 g sokeri
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl kaneli
  • 1 tl leivinjauhe
  • 350 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho

Koristeluun

  • 20 g sokeri
  • 1 rkl kaneli

Konjakilla maustettu suklaa-kaneliganache

  • 90 g Valio kuohukerma
  • 150 g maitosuklaa
  • 1 tl kaneli
  • 60 g Valio tuorejuusto, maustamaton
  • 1 dl päärynäkonjakki (keitettynä noin 0,5 dl )

Pähkinäkrokantti

  • 100 g vaalea siirappi
  • 1 dl muscovadosokeri
  • 25 g Valio voi
  • 100 g hasselpähkinä
  • 1 tl kaneli

Kinuski

  • 55 g sokeri
  • 30 g vesi
  • 20 g Valio voi
  • 40 g Valio kuohukerma
  • sormisuola

Valmistusohje

OHJE: Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kaneli ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan esim. puuhaarukalla käännellen.

Nostele taikina pursotinpussiin. Pursota leivinpaperille yhtenäistä s-kirjainta kranssin muotoon. Tee näitä kransseja kaksi kappaletta. Voit piirtää ympyrän (halkaisija 15-18 cm) paperin toiselle puolelle helpottamaan muodon säilymisessä.  Ripottele keksikranssin päälle sokeri-kaneliseosta. Paista 200 asteessa noin 12-15 min.

Kranssin ollessa uunissa valmista suklaaganache. Pilko suklaa pieneksi rouheeksi ja laita se kerman kanssa kattilaan. Sekoittele seosta miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Ota seos liedeltä ja lisää kaneli, sekoita tasaiseksi. Ota seoksesta noin 1/3 erilleen odottamaan ja laita loppu seos kylmään.

VALMISTA KROKANTTI: Rouhi pähkinät. Laita siirappi, sokeri ja rasva kattilaan ja keitä n. 5 min. Lisää pähkinärouhe ja keitä edelleen 3-4 minuuttia, kunnes seos on saanut vähän väriä. Älä keitä liian kuumalla, pähkinät palavat helposti. Ota seos liedeltä ja lisää kaneli. Levitä kuuma seos leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi ja jätä jäähtymään.

VALMISTA KINUSKI: Laita sokeri ja vesi kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Lopeta tämän jälkeen heti sekoittaminen, ettei sokeri kristallisoidu. Anna kiehua, kunnes seos saavuttaa syvän oranssin sävyn. Voit pyöritellä kattilaa välillä kevyesti, varo kuitenkin liian rajua kääntelyä. Kun seos on syvän oranssia, lisää kuutioitu voi voimakkaasti sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja lisää kerma vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Lisää lopuksi sormisuolaa.

Kiehauta kostutukseen tarvittava konjakki, jotta alkoholi haihtuu. Keitä vähän aikaa veden ja sokerin kanssa.

TÄYTÄ KRANSSI: Nosta toinen kranssi nurinpäin alustalle. Sivele pohjalle suklaaganachea (noin 1/3, jonka jätit odottamaan erilleen). Ripottele ganachen päälle rouhittua pähkinäkrokanttia. Jätä krokanttia myös koristeluun. Vaahdota kylmässä ollut ganache ja lisää konjakilla (0,5 dl) maustettu tuorejuusto vatkaten. Laita seos pursotinpussiin, jossa on 8 mm hienosakarainen tähtitylla. Pursota vaahdotettua ganachea pohjalle. Nosta toinen kranssi täytteen päälle.  

KORISTELE KRANSSI: Valuta kinuskiraitoja joko pursotinpussilla tai lusikalla kranssin pintaan. Ripottele päälle pähkinäkrokanttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.