Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Annen ”Ässän kierrän orren ympäri”

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 17.01.2022 20:35

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan toisessa jaksossa kisaajat pääsivät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.

  • Aktiivinen aika: 120 min

Keksitaikina

  • 125 g Valio voi, huoneenlämpöinen
  • 275 g sokeri
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl kaneli
  • 1 tl leivinjauhe
  • 350 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho

Koristeluun

  • 20 g sokeri
  • 1 rkl kaneli

Konjakilla maustettu suklaa-kaneliganache

  • 90 g Valio kuohukerma
  • 150 g maitosuklaa
  • 1 tl kaneli
  • 60 g Valio tuorejuusto, maustamaton
  • 1 dl päärynäkonjakki (keitettynä noin 0,5 dl )

Pähkinäkrokantti

  • 100 g vaalea siirappi
  • 1 dl muscovadosokeri
  • 25 g Valio voi
  • 100 g hasselpähkinä
  • 1 tl kaneli

Kinuski

  • 55 g sokeri
  • 30 g vesi
  • 20 g Valio voi
  • 40 g Valio kuohukerma
  • sormisuola

Valmistusohje

OHJE: Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kaneli ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan esim. puuhaarukalla käännellen.

Nostele taikina pursotinpussiin. Pursota leivinpaperille yhtenäistä s-kirjainta kranssin muotoon. Tee näitä kransseja kaksi kappaletta. Voit piirtää ympyrän (halkaisija 15-18 cm) paperin toiselle puolelle helpottamaan muodon säilymisessä.  Ripottele keksikranssin päälle sokeri-kaneliseosta. Paista 200 asteessa noin 12-15 min.

Kranssin ollessa uunissa valmista suklaaganache. Pilko suklaa pieneksi rouheeksi ja laita se kerman kanssa kattilaan. Sekoittele seosta miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Ota seos liedeltä ja lisää kaneli, sekoita tasaiseksi. Ota seoksesta noin 1/3 erilleen odottamaan ja laita loppu seos kylmään.

VALMISTA KROKANTTI: Rouhi pähkinät. Laita siirappi, sokeri ja rasva kattilaan ja keitä n. 5 min. Lisää pähkinärouhe ja keitä edelleen 3-4 minuuttia, kunnes seos on saanut vähän väriä. Älä keitä liian kuumalla, pähkinät palavat helposti. Ota seos liedeltä ja lisää kaneli. Levitä kuuma seos leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi ja jätä jäähtymään.

VALMISTA KINUSKI: Laita sokeri ja vesi kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Lopeta tämän jälkeen heti sekoittaminen, ettei sokeri kristallisoidu. Anna kiehua, kunnes seos saavuttaa syvän oranssin sävyn. Voit pyöritellä kattilaa välillä kevyesti, varo kuitenkin liian rajua kääntelyä. Kun seos on syvän oranssia, lisää kuutioitu voi voimakkaasti sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja lisää kerma vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Lisää lopuksi sormisuolaa.

Kiehauta kostutukseen tarvittava konjakki, jotta alkoholi haihtuu. Keitä vähän aikaa veden ja sokerin kanssa.

TÄYTÄ KRANSSI: Nosta toinen kranssi nurinpäin alustalle. Sivele pohjalle suklaaganachea (noin 1/3, jonka jätit odottamaan erilleen). Ripottele ganachen päälle rouhittua pähkinäkrokanttia. Jätä krokanttia myös koristeluun. Vaahdota kylmässä ollut ganache ja lisää konjakilla (0,5 dl) maustettu tuorejuusto vatkaten. Laita seos pursotinpussiin, jossa on 8 mm hienosakarainen tähtitylla. Pursota vaahdotettua ganachea pohjalle. Nosta toinen kranssi täytteen päälle.  

KORISTELE KRANSSI: Valuta kinuskiraitoja joko pursotinpussilla tai lusikalla kranssin pintaan. Ripottele päälle pähkinäkrokanttia.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Hissu-mummun moderni kahvikakku, Janitan reseptiKoko Suomi leipoo: Black, Pink & Gold, TiiaKoko Suomi leipoo: Mariamin Ti amoKoko Suomi leipoo: Emman Cortonan basilika-kakkuKoko Suomi leipoo: Mariamin Ritarihuoneen mustikkarättänäKoko Suomi leipoo: Lottaliisan muffinssit
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti