Mainos

Koko Suomi leipoo: Andersin merellinen juustopiirakka

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps13_0859
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.

Piirakkataikina

  • 3 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 150 g kylmää Valio voita
  • 2 rkl kylmää vettä
  • kuivattuja herneitä paistamiseen

Täyte

  • 300 g Valion Keisarinna juustoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl Valio vispikermaa
  • rouhittua mustapippuria

Nobiskastike (valkosipulimajoneesi)

  • 1 kananmuna
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sinappia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 dl rypsiöljyä

Hillottu punasipuli

  • 2 dl vettä
  • 1 dl etikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 punasipulia

Korallit

  • 40 ml vettä
  • 15 ml öljyä
  • 5 g (2 tl) Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • hyppysellinen suolaa
  • punaista pastaväriä

Tilliöljy

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl tilliä
  • vähän sitruunanmehua
  • n. 1 rkl vettä
  • suolaa ja valkopippuria

Päälle

  • n. 180 g isoja, kuorittuja katkarapuja
  • 100 g muikunmätiä
  • 1 parsakaali (keitä noin kaksi minuuttia suolalla maustetussa vedessä)
  • ruohosipulia, tilliä ja rucolanversoa tai muuta salaatinversoa

Valmistusohje

PIIRAKKATAIKINA: Laita vehnäjauhot ja suola kulhoon. Leikkaa kylmä voi paloiksi ja lisää jauhoihin. Nypi sormilla tai sekoita yleiskoneella piirakka sekoitinta käyttäen. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.

Vinkki: Taikinaa ei saa sekoittaa liian paljon. Gluteeni eli sitko muodostuu, kun jauhoja ja nestettä sekoitetaan pitkään. Jos sekoitat liian paljon, piirakkataikinasta voi tulla sitkeä koostumukseltaan. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan tai kauli piirakkataikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Ripottele jauhoja levyn päälle ja rulla se kevyesti kaulimen ympäri ja siirrä se vuokaan. Painele kevyesti piirakkataikina vuokaan. Pistele pohja haarukalla, ettei tule kuplia. Esipaista 225 asteessa alalämmöllä uunin alemmilla tasoilla noin 10 minuuttia.

Vinkki: Voit laittaa leivinpaperin piirakkataikinan päälle ja täyttää vuoan kuivatuilla herneillä, tai tehdä foliosta sisäreunuksen piirakkataikinan ympäri. Näin piirakan sivut eivät laske uunissa.

TÄYTE: Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Sekoita munat ja kerma ja mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada täyte esipaistetun piirakkataikinan päälle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Ota uunista ja anna jäähtyä.

NOBISKASTIKE: Keitä kananmunaa 4 minuuttia. Ota liedeltä ja anna jäähtyä. Kuori muna. Laita kaikki ainekset korkeaan sauvasekoittimen kulhoon. Laita sauvasekoitin astiaan ja laita päälle. Pidä sauvasekoitinta paikallaan, kunnes alkaa syntyä majoneesia. Vedä sauvasekoitinta ylös ja alas kunnes kaikki on sekoitettu.

Vinkki: Jos kastike on liian löysä. Lisää vähän öljyä. Jos se on liian paksu lisää tilkka vettä ja sekoita.

HILLOTTU SIPULI: Laita vesi, etikka ja sokeri kattilaan. Kuumenna liemi niin, että sokeri liukenee. Leikkaa siivuja punasipulista. Laita punasipulit lasipurkkiin ja kaada kuuma liemi päälle. Anna jäähtyä.

KORALLIT: Sekoita kaikki ainekset yhteen pienessä kulhossa. Kuumenna paistinpannu. Kaada ruokalusikallinen korallitaikinanestettä paistinpannun. Anna sen paistua, kunnes se ei enää kupli. Nosta lastalla ja siirrä talouspaperi päälle ja anna jäähtyä.

FRITEERATTU PUNAJUURI: Raasta tai leikkaa punajuuret ohuiksi nauhoiksi. Kuumenna öljy kattilassa noin 180 asteeseen. Nosta punajuurinauhat kattilaan ja friteeraa. Friteeraus menee aika nopeasti.

TILLYÖLJY: Laita tilli ja öljy korkeaan astiaan ja sekoita sauvasekoittimella. Mausta suolalla, sitruunanmehulla ja valkopippurilla ja sekoita vielä sauvasekoittimella. Säilytä lasipurkissa jääkaapissa.

KEVÄTSIPULIKIHARAT: Leikkaa kevätsipuli ohuiksi nauhoiksi. Laita jääveteen 15 minuutiksi.

PÄÄLLE: Laita jäähtyneen piirakan päälle esikeitettyä parsakaalia, katkarapuja, muikunmätiä, hillottua punasipulia sekä nobiskastiketta ja tilliöljyä maun mukaan. Koristele versonlehdillä, koralleilla, friteeratulla punajuurella ja ruohosipulilla ja kevätsipulikiharoilla.


Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja