Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Andersin merellinen juustopiirakka

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 20.12.2021 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.

Piirakkataikina

  • 3 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 150 g kylmää Valio voita
  • 2 rkl kylmää vettä
  • kuivattuja herneitä paistamiseen

Täyte

  • 300 g Valion Keisarinna juustoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl Valio vispikermaa
  • rouhittua mustapippuria

Nobiskastike (valkosipulimajoneesi)

  • 1 kananmuna
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sinappia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 dl rypsiöljyä

Hillottu punasipuli

  • 2 dl vettä
  • 1 dl etikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 punasipulia

Korallit

  • 40 ml vettä
  • 15 ml öljyä
  • 5 g (2 tl) Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • hyppysellinen suolaa
  • punaista pastaväriä

Tilliöljy

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl tilliä
  • vähän sitruunanmehua
  • n. 1 rkl vettä
  • suolaa ja valkopippuria

Päälle

  • n. 180 g isoja, kuorittuja katkarapuja
  • 100 g muikunmätiä
  • 1 parsakaali (keitä noin kaksi minuuttia suolalla maustetussa vedessä)
  • ruohosipulia, tilliä ja rucolanversoa tai muuta salaatinversoa

Valmistusohje

PIIRAKKATAIKINA: Laita vehnäjauhot ja suola kulhoon. Leikkaa kylmä voi paloiksi ja lisää jauhoihin. Nypi sormilla tai sekoita yleiskoneella piirakka sekoitinta käyttäen. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.

Vinkki: Taikinaa ei saa sekoittaa liian paljon. Gluteeni eli sitko muodostuu, kun jauhoja ja nestettä sekoitetaan pitkään. Jos sekoitat liian paljon, piirakkataikinasta voi tulla sitkeä koostumukseltaan. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan tai kauli piirakkataikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Ripottele jauhoja levyn päälle ja rulla se kevyesti kaulimen ympäri ja siirrä se vuokaan. Painele kevyesti piirakkataikina vuokaan. Pistele pohja haarukalla, ettei tule kuplia. Esipaista 225 asteessa alalämmöllä uunin alemmilla tasoilla noin 10 minuuttia.

Vinkki: Voit laittaa leivinpaperin piirakkataikinan päälle ja täyttää vuoan kuivatuilla herneillä, tai tehdä foliosta sisäreunuksen piirakkataikinan ympäri. Näin piirakan sivut eivät laske uunissa.

TÄYTE: Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Sekoita munat ja kerma ja mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada täyte esipaistetun piirakkataikinan päälle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Ota uunista ja anna jäähtyä.

NOBISKASTIKE: Keitä kananmunaa 4 minuuttia. Ota liedeltä ja anna jäähtyä. Kuori muna. Laita kaikki ainekset korkeaan sauvasekoittimen kulhoon. Laita sauvasekoitin astiaan ja laita päälle. Pidä sauvasekoitinta paikallaan, kunnes alkaa syntyä majoneesia. Vedä sauvasekoitinta ylös ja alas kunnes kaikki on sekoitettu.

Vinkki: Jos kastike on liian löysä. Lisää vähän öljyä. Jos se on liian paksu lisää tilkka vettä ja sekoita.

HILLOTTU SIPULI: Laita vesi, etikka ja sokeri kattilaan. Kuumenna liemi niin, että sokeri liukenee. Leikkaa siivuja punasipulista. Laita punasipulit lasipurkkiin ja kaada kuuma liemi päälle. Anna jäähtyä.

KORALLIT: Sekoita kaikki ainekset yhteen pienessä kulhossa. Kuumenna paistinpannu. Kaada ruokalusikallinen korallitaikinanestettä paistinpannun. Anna sen paistua, kunnes se ei enää kupli. Nosta lastalla ja siirrä talouspaperi päälle ja anna jäähtyä.

FRITEERATTU PUNAJUURI: Raasta tai leikkaa punajuuret ohuiksi nauhoiksi. Kuumenna öljy kattilassa noin 180 asteeseen. Nosta punajuurinauhat kattilaan ja friteeraa. Friteeraus menee aika nopeasti.

TILLYÖLJY: Laita tilli ja öljy korkeaan astiaan ja sekoita sauvasekoittimella. Mausta suolalla, sitruunanmehulla ja valkopippurilla ja sekoita vielä sauvasekoittimella. Säilytä lasipurkissa jääkaapissa.

KEVÄTSIPULIKIHARAT: Leikkaa kevätsipuli ohuiksi nauhoiksi. Laita jääveteen 15 minuutiksi.

PÄÄLLE: Laita jäähtyneen piirakan päälle esikeitettyä parsakaalia, katkarapuja, muikunmätiä, hillottua punasipulia sekä nobiskastiketta ja tilliöljyä maun mukaan. Koristele versonlehdillä, koralleilla, friteeratulla punajuurella ja ruohosipulilla ja kevätsipulikiharoilla.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Cheddar-peruna-sipulipiirakka, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: Etelä-Karjalainen vetyleipäpitko, Janin reseptiKoko Suomi leipoo: Syyssesongin parhaat, LauraKoko Suomi leipoo: Loppu kesän tuulahdusKoko Suomi leipoo: Pizza BenedictKoko Suomi leipoo: Pizza bearnaisekastikkeella
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti