Koko Suomi leipoo: Aamuauringon macaronkakku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_6_JAKSO_7_BEAUTYSHOTS_MARIE_ANTOINETTEN_AAMUPALAKAKKU_LINNEA

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leivottiin omat versiot kuninkaallisesta aamupalakakusta.

Macaron pohjat

  • 150 g hienoa mantelijauhetta
  • 150 g tomusokeria
  • 150 g hienosokeria
  • 40 g vettä
  • 2 x 55 g valkuaista
  • 1 tl sitruuna-aromia
  • Keltaista geeli – tai pastaväriä

Sitruunatäyte

  • 2,5 dl Flora Kuohu 38 %
  • 200 g sitruunatuorejuustoa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 0,5 dl hienosokeria

Passionkiisseli

  • 40 g passionhedelmää
  • 1 kananmuna
  • 35 g voita
  • 35 g hienosokeria
  • Tippa sitruunamehua

Marenkivoikreemi ja koristelu

  • 80 g kananmunan valkuaista
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl sokeria
  • Keltaista ja persikan väristä geeli- tai pastaväriä
  • Valkoisia ja keltaisia strösseleitä

Valmistusohje

TOIMI NÄIN: Valmista pohjat. Piirrä lyijykynällä ympyrämuottia hyödyntäen neljä ympyrää (irti toisistaan) leivinpaperille ja käännä paperi pellille. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen. Mittaa valkuaiset. Siivilöi isoon kulhoon tomusokeri ja mantelijauhe. Lisää toinen valkuaisneste mantelisokeriseokseen ja sekoita nuolijalla tasaiseksi. Lisää väri ja siirrä sivuun. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna miedolla lämmöllä 115 asteeseen. Sillä aikaa siirrä toinen valkuaisosio yleiskoneen kulhoon ja kun sokerisiirappi on 115 asteista, ala vatkata valkuaista yleiskoneella. Kun sokerisiirappi on 122 asteista ota se pois liedeltä kaada ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon. Sekoita niin kauan, kunnes marenki on kädenlämpöistä. Nostele nuolijalla mantelisokeriseos ja marenki yhdeksi massaksi, kunnes sen koostumus on laavamaista.

Siirrä massa pursotinpussiin, jolla on iso pyöreä tylla. Pursota neljä ympyrää leivinpaperille aloittaen sisäosasta. Siirrä pohjat suoraan uuniin 40-45 minuutiksi. Jäljelle jäävästä massasta voit tehdä ylimääräisiä macaroneja kakun päälle. Jäähdytä pohjat.

Valmista marenkivoikreemi. Mittaa valkuaiset ja sokeri kulhoon ja siirrä kulho vesihauteeseen. Sekoita ajoittain. Kun et tunne sormien välissäsi sokerikiteitä, voit siirtää valkuaissokeriseoksen yleiskoneen kulhoon ja vatkata sen marengiksi. Lisää huoneenlämpöinen voi hiljalleen marengin joukkoon. Jaa massa kahteen osaan. Värjää geeli- ja pastaväreillä. Jaa eri väriset kreemit kahteen eri pursotinpussiin, joiden päässä lehtityllat.

Valmista passionkiisseli. Siirrä kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes se muodostaa isoja kuplia. Jäähdytä. Siirrä pursotinpussiin.

Valmista kreemikukat. Leikkaa leivinpaperista pieniä neliöitä. Kiinni kreemin avulla leivinpaperi kukkaneulaan. Pursota kahdenlasia kukkia (esim. ruusuja ja neilikoita) ja siirrä ne tarjottimelle. Kun tarjotin on täynnä kreemikukkia, siirrä se jääkaappiin jäähtymään. 

Raasta täytettä varten sitruuna. Vaahdota kerma ja lisää tuorejuusto ja sokeri. Lisää sitruunan kuori. Siirrä täyte pursotinpussiin, jossa tiheä tähtitylla.

Täytä kakku. Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle. Pursota päälle sitruunatäytettä tähtipursotusten muodossa. Pursota väleihin passionkiisseliä. Kokoa loput kakusta samalla tavalla ja jätä viimeinen pohja ilman täytettä.

Pursota kakun päälle puolikaaren muotoinen koroke sitruunatäytteestä. Kiinnitä tätä kohmettuneet kreemikukat vieriviereen muodostaen näistä köynnöksen. Voit ripotella päälle hieman valkoisia ja keltaisia nonparelleja.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!