Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kinuski-laskiaispullat

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Noin 20–30 kpl

  • 2 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (pakaste, 2 x 1 kg)

Tai

  • 5 dl maitoa tai maitojuomaa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • noin 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 1 kg)
  • noin 150 g voita tai margariinia

Kinuski-hillotäyte

  • 2½ dl vaahtoutuvaa kermaa
  • ½ dl kinuskikastiketta
  • noin 3 dl vadelmahilloa

Pinnalle

  • munaa, raesokeria/mantelirouhetta

Valmistusohje

Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä. Pullan alkuperämaaksi arvioidaan Saksaa. Pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla sekä korinteilla 1600-luvun Saksassa. Se nautittiin silloin normaalisti maidon kera.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan leipurioppilas, jota leipurimestari uhkasi raipan iskuilta. Oppilas säästyisi rangaistukselta jos hän keksisi kaikkia muita paremman pullan. Tarina kertoo että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä että oppilas säästyi raipan iskuilta.

Sulata pullataikinalevyt jääkaapissa yön yli tai levittäen ne huoneenlämpöön ainakin puoleksi tunniksi.

Yhdistä sulaneet taikinalevyt yhdeksi isoksi pullataikinaksi ja anna kohota tämän jälkeen peitettynä lämpimässä paikassa normaaliin pullataikinan tapaan (½–1 tuntia). Hyvä paikka on 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Tai tee taikina itse:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun pakastetaikina tai itse tehty taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20–30 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyörittele paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Voit myös jättää raesokerin pois ja laittaa lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria. Paista pikkupullat noin 225-asteisen uunin keskitasolla 5–10 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen varovasti huoneenlämpöistä kinuskikastiketta, sekoita vain vähän. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu irti. Laita pullan väliin reilusti vadelmahilloa ja kinuskikermaa.

Resepti Arja Savela, Myllyn Paras

Lisää aiheesta:

Anun ohjeella teet parhaat laskiaispullat Tuttu laskiaisherkku uudella tavalla: Sympaattinen siilikakku hurmaa ulkonäölläänPääsiäisrahkapullatLaskiaisen sydänpullatLaskiaisen sydämenmuotoinen pullakranssiKinuskilaskiaispullat
LaskiaispullatLaskiainenMyllyn ParasLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Mikäpä olisikaan sen mukavampaa kuin olla ulkona mäessä tai ladulla, ja sen jälkeen nauttia mehevästä laskiaispullasta! Pullan leipominen ei ole nykyään enää välttämättä kovin vaativaa puuhaa, sillä valmista pullataikinaa saa kaupan pakastealtaasta.

Tuoreimmat aiheesta

Laskiaispullat
  • 28.2.09:00
    Pullat

    Paras pullataikina ja porkkanakakku-laskiaispullat

  • 21.2.16:45
    Pullat

    Julianan laskiaispullatäyte eli suolakaramellitäyte

  • 09.02.202414:36
    Laskiainen

    Anun ohjeella teet parhaat laskiaispullat

  • 11.02.202209:37
    Hellapoliisi

    Laskiaispullat: Yhdeksän eri täytettä

  • 01.02.202114:35
    Runebergintortut

    Runebergin laskiaispullat