Keitetty, tuore häränrinta piparjuurikastikkeella
Häränrinnan voi keittää vuorokautta ennen tarjoilua. Keitinveteen tulee 2 tl suolaa per litra vettä. Kun liha saa levätä painon alla yön yli, se on helppo viipaloida kauniiksi siivuiksi.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kuudelle
- 1 kg tuoretta häränrintaa
- vettä + suolaa
- 5 kokonaista valkopippuria
- 4 porkkanaa
- 2 palsternakkaa
- ¼ juuriselleri
- 1 purjo
- 2 keltasipulia
Kastike
- 5 dl lientä
- 2 ½ rkl voita
- 2 ½ rkl vehnäjauhoja
- 1 dl kuohukermaa
- 100 g raastettua piparjuurta
- 1 tl viinietikkaa
- 1 tl kidesokeria
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
Valmistusohje
1. Kuori sipulit. Huuhdo ja puhdista purjo. Kuori porkkanat, palsternakat ja selleri. Pilko sipulit ja juurekset pienemmiksi. Laita häränrinta kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada pois vesi, lisää uutta vettä, suolaa kevyesti, lisää pippurit ja kuumenna taas kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen 2 tuntia. Lisää sipuli ja kasvikset. Keitä kunnes härkä on mureaa ja vihannekset juuri ja juuri pehmeitä. Nosta liha varovaisesti reikäkauhalla ja anna jäähtyä, anna lihan levätä kahden lautasen välissä painon alla yön yli. Siivilöi liemi kulhoon ja säästä vihannekset. Säilytä kaikki ainekset viileässä yön yli.
2. Kastike: Kuori liemestä rasva. Keitä n. 5 dl liemestä. Sulata voi toisessa kattilassa. Ota liedeltä ja sekoita mukaan jauhot. Laita takaisin liedelle ja lisää lientä samalla sekoittaen, vähän kerrallaan. Lisää kerma ja anna kiehua 4-5 minuuttia. Raasta piparjuuri. Ota kastikekattila liedeltä ja lisää piparjuuri. Tämän jälkeen kastiketta ei enää saa keittää. Mausta varovaisesti suolalla, pippurilla, viinietikalla ja sokerilla. Viinietikka ja sokeri saavat esiin piparjuuren maun.
3. Viipaloi liha ja lämmitä se tilkassa lientä kasvisten kera uunissa. Peitä alumiinifoliolla, jotta liha ei kuivu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Meksikolainen papukeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Kapen helppo kurpitsapasta
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka