Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
![Copyright: Pirjo Toikkanen. Kaalilaatikko Rouva Kasvis Pirjo TOikkanen](https://im.mtvuutiset.fi/image/6580604/landscape16_9/1600/900/816a980f19175f5e549b74364cbe833e/gC/kaalilaatikko-rouva-kasvis-pirjo-toikkanen.jpg)
Tämä kaalilaatikko-ohje kannattaa napata talteen.
Pirjo Toikkanen
Julkaistu
Kaalilaatikko on ihana perinneruoka, joka kuuluu syksyyn. Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkasen kaalilaatikon suosio perustuu paitsi lyhyeen haudutusaikaan myös laatikkoon lisättävään kermaan.
Kaalilaatikko
- 1 kg valkokaalia
- 5 dl vettä ja 1 tl suolaa
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 ½ dl riisi-ohraseosta (raakana)
- 1 rkl rypsiöljyä
- 400 g jauhelihaa (karitsaa, riistaa, siipikarjaa tai sika-nautaa)
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 1 rkl hienonnettua timjamia tai rosmariinia tai 3 rkl persiljaa
- 1 rkl siirappia
- 2 dl ruokakermaa
Lisäksi
- ½ dl liha- tai kasvislientä
- 1 rkl siirappia
Valmistusohje
Kaalilaatikon valmistusohjeet:
Valmistusaika:
Annoksia:
- Paloittele kaali lohkoiksi ja edelleen suikaleiksi. Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kypsyä hiljalleen muun valmistelun ajan.
- Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan (20 min) ja valuta.
- Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota kuumassa pannussa tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.
- Sekoita kaaliin, jossa on jäljellä vähän keitinlientäkin, jauheliha, kypsä, valutettu riisi-ohra sekä siirappi ja kerma. Tarkista maku.
- Kaada seos voideltuun, melko laakeaan uunivuokaan, jotta saat paljon herkullista paistopintaa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
- Valele paiston aikana lihaliemi-siirappiseoksella, joka antaa pintaan makua ja väriä.
Rouva Kasviksen vinkit:
- Vaihda jauheliha kasviproteiiniin, esim. härkäpapuvalmisteeseen tai nyhtökauraan. Kuumenna ne ennen seokseen lisäämistä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta hyvin.
- Käytä valintasi mukaan eläin- tai kasviperäistä kermaa.
Resepti ja kuva: Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen
Katso lisää Pirjon ohjeita Rouva Kasvis -blogista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka