Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
Tämä kaalilaatikko-ohje kannattaa napata talteen.Pirjo Toikkanen
Julkaistu 03.09.2019 09:39
Petra Tuominen
petra.tuominen@mtv.fi
Kaalilaatikko
1 kg valkokaalia
5 dl vettä ja 1 tl suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ½ dl riisi-ohraseosta (raakana)
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa (karitsaa, riistaa, siipikarjaa tai sika-nautaa)
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl hienonnettua timjamia tai rosmariinia tai 3 rkl persiljaa
1 rkl siirappia
2 dl ruokakermaa
Lisäksi
½ dl liha- tai kasvislientä
1 rkl siirappia
Valmistusohje
Kaalilaatikon valmistusohjeet:
Valmistusaika: Annoksia:
Paloittele kaali lohkoiksi ja edelleen suikaleiksi. Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kypsyä hiljalleen muun valmistelun ajan.
Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan (20 min) ja valuta.
Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota kuumassa pannussa tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.
Kaalilaatikko on ihana perinneruoka, joka kuuluu syksyyn. Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkasen kaalilaatikon suosio perustuu paitsi lyhyeen haudutusaikaan myös laatikkoon lisättävään kermaan.
Sekoita kaaliin, jossa on jäljellä vähän keitinlientäkin, jauheliha, kypsä, valutettu riisi-ohra sekä siirappi ja kerma. Tarkista maku.
Kaada seos voideltuun, melko laakeaan uunivuokaan, jotta saat paljon herkullista paistopintaa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
Valele paiston aikana lihaliemi-siirappiseoksella, joka antaa pintaan makua ja väriä.
Rouva Kasviksen vinkit:
Vaihda jauheliha kasviproteiiniin, esim. härkäpapuvalmisteeseen tai nyhtökauraan. Kuumenna ne ennen seokseen lisäämistä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta hyvin.
Käytä valintasi mukaan eläin- tai kasviperäistä kermaa.