Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juustokohokas

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kasvisruoka

Viidelle

  • 4 kokonaista munaa + 1 valkuainen
  • 3 dl maitoa
  • 60 g voita
  • 45 g (n. 3/4 dl) vehnäjauhoa
  • 1 maustemitta valkopippuria
  • ½ maustemittaa kajennepippuria
  • ½ maustemittaa muskottiraastetta
  • 1 maustemitta suolaa
  • 1 ½ dl parmesaaniraastetta

Vuokaan

  • 2 tl voita
  • 2 rkl parmesaaniraastetta

Lisäksi

  • 1 ½ litran sufflévuoka

Valmistusohje

1. Kuumenna uni 210 asteeseen. Raasta juusto. Voitele vuoka ja sirottele sisäpinta juustoraasteella. Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset. Riko munat siis kahden kulhon yläpuolella ja jaa kumpikin laji omaan kulhoonsa. Lisää valkuaiskulhoon yksi ylimääräinen valkuainen.

2. Kuumenna maito. Sulata voi toisessa kasarissa, sekoita siihen vehnäjauho vatkaten ja kuullota jauhoa hetki ruskistamatta. Ota kattila liedeltä ja kaada sekaan kuuma maito hitaasti, vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon pippuri, kajenne ja muskotti. Nosta kasari takaisin liedelle, kuumenna ja anna kiehua 1 minuutti voimakkaasti vispaten. Ota liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Sekoita sitten joukkoon munankeltuaiset yksi kerrallaan. Huom! Seos ei saa olla kiehuvaa, muuten keltuaiset saostuvat heti.

Kohokas eli sufflé on maineeltaan konstikas ruoka. Nimi tulee ranskan sanasta souffler, puhaltaa. Ja siitähän kohokkaassa on kysymys. Oikein tehty kohokas kohoaa uunissa kuin puhallettuna eli siihen täytyy vatkata mahdollisimman paljon ilmaa.

3. Sekoita 1 maustemitta suolaa valkuaisiin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Valkuaisvaahdosta täytyy nousta huippuja, kun nostat vispilää. Kun valkuaisvaahtoa sekoitetaan taikinaan, vaivalla vatkatut ilmakuplat häviävät herkästi. Yksi kikka on lisätä seokseen ensin puolet valkuaisvaahdosta, sitten käännellään joukkoon loppu vaahto äärettömän varovaisesti.

4. Kaada taikina vuokaan ja katso, että reunaa jää ainakin 5 senttiä taikinan yläpuolelle. Kopauta vuoan pohjaa kevyesti alustaan, jotta saat mahdolliset ilmakuplat pois pohjasta. Tasoita pinta varovasti ja sirottele pinnalle loppu juustoraaste. Aseta kohokasvuoka uunin keskitasolle ja alenna lämpö 190 asteeseen. Paista kohokasta 25-30 minuuttia. HUOM! Uuninluukkua ei saa avata, silloin sufflé lässähtää. Tarjoile heti uunista otettua.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Omena-kinuski-minijuustokakut, Paulan reseptiKoko Suomi leipoo: Karin munkkia a´la twist and shoutKoko Suomi leipoo: Muumimamman Japanin tuliainenKoko Suomi leipoo: Pizza BenedictKoko Suomi leipoo: Mummin Sitruunamarenkipiirakka Juustokohokas parmesaanista
JuustoSuolaiset leivonnaisetPääruoatKasvisruoka

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 19.08.202412:51
    Proteiini

    Helppo raejuustolevite

  • 25.12.202207:15
    Munakas

    Harri Syrjäsen kinkku-juustomunakas

  • 12.04.202218:34
    Pasta

    Ricottapilvet

  • 26.06.201712:57
    Hellapoliisi

    Mac and cheese

  • 02.08.201615:23
    Hellapoliisi

    Hellapoliisin uunijuusto