Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joulukinkku ja laatikot

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kaupan valmiit laatikot saavat tässä reseptissä lisämakua.

  • Ruokavalio: Kasvisruoka

Kinkku

  • suolattu joulukinkku
  • 2 dl korppujauhoja
  • 5 rkl sinappia
  • 1 keltuainen
  • kokonaisia neilikoita

Porkkanalaatikko

  • 300g kaupan valmista porkkanalaatikkoa
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • hieman jauhettua muskottia
  • 2 rkl kermaa
  • suolaa
  • korppujauhoja

Lanttulaatikko

  • 300 g kaupan valmista lanttulaatikkoa
  • 2 rkl tummaa siirappia tai hunajaa
  • 1 munan keltuainen
  • 0,5 dl voisulaa
  • 0,5 dl kermaa
  • 1tl raastettua inkivääriä
  • suolaa
  • korppujauhoja

Perunalaatikko

  • 1,5 kg perunoita
  • 3 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl maitoa
  • 2 tl suolaa
  • 50g voita
  • 2 tl sokeria

Rosmariini-hunajapaahdetut nauriit

  • 1,5 kg nauriita
  • 0,7 dl rypsiöljyä
  • 1 sitruuna
  • 4 oksaa tuoretta rosmariinia
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl viherpippuria
  • 1 tl kuminaa
  • suolaa

Valmistusohje

Laita huoneenlämpöinen kinkku uunipellille. Jos kinkku on pakastettu, sulata se huolella. Kaada pellin pohjalle n. 2 cm verran vettä. Jos käytät paistopussia ei vettä tarvita. Leikkaa paistopussin ylin kulma auki. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.

Paista noin 120 asteessa. Jos haluat kinkusta mehevähkön, se kannattaa ottaa uunista 75-77 asteisena. Jos pidät ylikypsän kinkun mausta, anna lämpötilan nousta 80 asteeseen. Nyrkkisääntö paistamiseen on, että jos paistat kinkkua ilman mittaria on paistoaika noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja 40 minuuttia seuraavia kinkkukiloja kohti.

Ennen kuorrutusta kinkun on hyvä jäähtyä muutama tunti.

Porkkanalaatikko: Ota valmis laatikko vuoasta ja sekoita siihen siirappi, kerma, muskotti ja suolaa oman maun mukaan. Kuori porkkanat ja raasta ne mukaan. Laita laatikko voideltuun uunivuokaan ja ripottele korppujauhot päälle. Tee lusikalla pienet kuviot laatikon päälle. Paista uunissa 170c noin 30 minuuttia tai kunnes pinta saa hieman väriä.

Lanttulaatikko: Lusikoi valmis laatikko vuoasta kulhoon. Sekoita mukaan mausteet ja keltuainen sekä voisula. lisää mukaan myös kerma. Sekoita hyvin. Laita voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Tee lusikalla koristeelliset painaumat laatikon pintaan. Paista laatikko uunissa 170c noin 30 minuuttia.

Perunalaatikko: Kaupan perunalaatikonkin voi virittää paremmaksi maustamalla se pienellä määrällä voisulaa, valkopippuria ja ruskeaa sokeria. Silti itse tehty laatikko maistuu aina parhaalta. Tässä ohje siihen. Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat kun ne ovat vielä lämpimiä. Soseuta perunat ja lisää mukaan vehnäjauhot. sekoita hyvin, älä vatkaa. Peitä seos liinalla ja jätä imeltymään vähintään 6 tunniksi, mieluummin 10 tunniksi. Lisää mukaan maito, pehmennetty voi, suola ja sokeri. Voitele uunivuoka voilla ja kaada seos vuokaan. Jätä 1/3 osaa vuoasta täyttämättä, koska perunalaatikko turpoaa kypsyessä. Kypsennä laatikkoa 150-160c noin 2,5 tuntia uunin alaosassa. Voit lopussa nostaa uunin lämpötilan 200c, jos haluat voimakkaampaa väriä laatikkoon.

Nauriit: Kuori ja lohko nauriit. Sekoita keskenään sitruunan mehu, rypsiöljy, hunaja sekä hienonnettu rosmariini. Kaada seos nauriiden päälle ja sekoita keskenään huolellisesti. Murskaa viherpippurit ja kumina kevyesti. Lisää mukaan. Kaada nauriit uunivuokaan ja kypsennä uunissa 185c noin tunti. Jos naurislohkot ovat kookkaita kypsennä niitä pidempään.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Etelä-Karjalainen vetyleipäpitko, Janin reseptiKoko Suomi leipoo: Suppinaattirulla ja Omena-puolukkayllätys, TiiaKoko Suomi leipoo: Pizza BenedictKoko Suomi leipoo: Pizza bearnaisekastikkeellaJuureslaatikko
JoululaatikotJoulukinkkuLisäkeruoatLiharuokaJouluPääruoatKasvisruoka

Tuoreimmat aiheesta

Joululaatikot
  • 22.12.202309:54
    Vaaleihin Tommolan kanssa

    Sari Essayahin perunalaatikko

  • 21.12.202314:44
    Joulu

    Merja Rehnin imelletty perunalaatikko

  • 20.12.202313:15
    Joulu

    Pekka Haaviston joulupöydän lanttulaatikko

  • 21.12.202213:32
    Kasvisruoka

    Pirjon juurestimbaalit joulupöytään – helpot porkkanatimbaalit

  • 11.12.202010:15
    Lisäkeruoat

    Juuripersilja-palsternakkalaatikko – Pirjon ohje suussa sulavaan joululaatikkoon