Josen libanonilaiset mezet

Mezet Jose

Top Chefistäkin tuttu Joseph Youssef eli ”Jose” kokkasi Huomenta Suomen aamussa herkullisia libanonilaisia tarjoiltavia. Valmista itse hummus, baba ghanoush, banadoura bi arak ja kbeeb bi lahmeh! Reseptit ovat kirjasta Josen Meze – Libanonin herkut (Readme.fi 2016).

Hummus – Kikhernetahna:

  • 2 dl kikherneitä
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • vettä
  • 1 dl keitinlientä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 dl tahinia eli seesamitahnaa
  • 0,5 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 dl sitruunamehua

Koristeluun

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl chilijauhetta

Baba Ghanoush – Munakoisotahna:

  • 4 munakoisoa
  • 3 rkl tahinia eli seesamitahnaa
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sumakkia tai hyvin pestyn (luomu)sitruunan kuorta
  • ripaus suolaa
  • tarjoiluun oliiviöljyä

Banadoura bi Arak – Liekitettyä tomaattia:

  • 1 iso tomaatti
  • arakia tai muuta väkiviinaa

Kbeeb bi lahmeh – Lammas-bulguripallerot (n. 20 kpl):

    Taikina

    • 5 dl bulguria
    • 1 rkl tuoretta minttua
    • 1 tl + 2 tl suolaa
    • 1 rkl kuivattua meiramia
    • 0,5 vihreää paprikaa
    • 500 g naudanlihaa
    • 0,25 tl juustokuminaa

    Täyte

    • 150 g pinjansiemeniä
    • 2 rkl rypsiöljyä
    • 1 iso sipuli
    • 500 g lampaanjauhelihaa
    • 0,25 tl suolaa ja mustapippuria
    • öljyä uppopaistamiseen

    Valmistusohje

    Hummus:

    1. Liota kikherneitä kylmässä vedessä yön yli. Huuhtele ne ja keitä soodan kanssa kypsiksi. Ota desi keitinlientä talteen.
    2. Aja herneet ja keitinliemi tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai kutterissa. Siirrä massa kulhoon ja anna jäähtyä.
    3. Murskaa valkosipulit suolan kanssa morttelissa ja yhdistä hernemassaan. Lisää tahini ja sekoita voimakkaasti. Lisää sitruunamehu, kun massa on sakeaa. Mausta.
    4. Koristele oliiviöljyllä ja chilijauheella.

    Baba Ghanoush – Munakoisotahna:


    Perinteinen Baba Ghanoush on aavistuksen savuinen, sillä munakoisot paahdetaan avotulella. Kotikeittiössä ne voi kypsentää uunin grillivastuksen alla.

    1. Grillaa tai paista munakoisoja kuumassa uunissa, kunnes kuori hiiltyy. Upota kypsät munakoisot kylmään veteen ja poista mustunut kuori. Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä ja kaapia sisuksen lusikalla pois.
    2. Valuta munakoisot siivilässä, soseuta ne ja lisää sekaan tahini. Sekoita joukkoon sitruunamehua sekä mausteita makusi mukaan. Koristele sumakilla ja oliiviöljyllä.

    Banadoura bi Arak – Liekitettyä tomaattia:


    Arak on rypälemehusta tislattu väkiviina, joka maistuu anikselta. Tässä ohjeessa sen voi korvata millä tahansa vahvalla alkoholilla.

    1. Koverra tomaatti, täytä arakilla ja sytytä. Anna
    liekin palaa loppuun. Leikkaa tomaatti isoiksi
    lohkoiksi ja tarjoile.

    Lammas-bulguripallot:

    1. Kaada bulguri kulhoon ja lisää kylmää vettä niin, että se peittyy. Anna imeytyä noin 20 minuuttia ja siivilöi.
    2. Murskaa morttelissa minttu, suola, meirami ja kuutioitu paprika.
    3. Aja raaka naudanliha tehosekoittimessa tai kutterissa hyvin hienoksi ja sekoita bulguriin. Lisää mausteseos, juustokumina sekä loput suolasta. Sekoita hyvin ja jätä vetäytymään.
    4. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, lisää rypsiöljy sekä pieneksi pilkottu sipuli. Kuullota hetki. Lisää sitten lampaanjauheliha, mustapippuri ja suola. Kypsennä ja jäähdytä.
    5. Muotoile taikinasta noin 60–80 gramman kokoisia palleroita ja täytä ne. Uppopaista 175-180 asteessa noin 5 minuuttia.

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.