Josen libanonilaiset mezet
Top Chefistäkin tuttu Joseph Youssef eli ”Jose” kokkasi Huomenta Suomen aamussa herkullisia libanonilaisia tarjoiltavia. Valmista itse hummus, baba ghanoush, banadoura bi arak ja kbeeb bi lahmeh! Reseptit ovat kirjasta Josen Meze – Libanonin herkut (Readme.fi 2016).
Hummus – Kikhernetahna:
- 2 dl kikherneitä
- 0,5 tl ruokasoodaa
- vettä
- 1 dl keitinlientä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1,5 tl suolaa
- 1 dl tahinia eli seesamitahnaa
- 0,5 tl jauhettua valkopippuria
- 1 dl sitruunamehua
Koristeluun
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl chilijauhetta
Baba Ghanoush – Munakoisotahna:
- 4 munakoisoa
- 3 rkl tahinia eli seesamitahnaa
- 3 rkl sitruunamehua
- 2 tl sumakkia tai hyvin pestyn (luomu)sitruunan kuorta
- ripaus suolaa
- tarjoiluun oliiviöljyä
Banadoura bi Arak – Liekitettyä tomaattia:
- 1 iso tomaatti
- arakia tai muuta väkiviinaa
Kbeeb bi lahmeh – Lammas-bulguripallerot (n. 20 kpl):
Taikina
- 5 dl bulguria
- 1 rkl tuoretta minttua
- 1 tl + 2 tl suolaa
- 1 rkl kuivattua meiramia
- 0,5 vihreää paprikaa
- 500 g naudanlihaa
- 0,25 tl juustokuminaa
Täyte
- 150 g pinjansiemeniä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 iso sipuli
- 500 g lampaanjauhelihaa
- 0,25 tl suolaa ja mustapippuria
- öljyä uppopaistamiseen
Valmistusohje
Hummus:
1. Liota kikherneitä kylmässä vedessä yön yli. Huuhtele ne ja keitä soodan kanssa kypsiksi. Ota desi keitinlientä talteen.
2. Aja herneet ja keitinliemi tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai kutterissa. Siirrä massa kulhoon ja anna jäähtyä.
3. Murskaa valkosipulit suolan kanssa morttelissa ja yhdistä hernemassaan. Lisää tahini ja sekoita voimakkaasti. Lisää sitruunamehu, kun massa on sakeaa. Mausta.
4. Koristele oliiviöljyllä ja chilijauheella.
Baba Ghanoush – Munakoisotahna:
Perinteinen Baba Ghanoush on aavistuksen savuinen, sillä munakoisot paahdetaan avotulella. Kotikeittiössä ne voi kypsentää uunin grillivastuksen alla.
1. Grillaa tai paista munakoisoja kuumassa uunissa, kunnes kuori hiiltyy. Upota kypsät munakoisot kylmään veteen ja poista mustunut kuori. Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä ja kaapia sisuksen lusikalla pois.
2. Valuta munakoisot siivilässä, soseuta ne ja lisää sekaan tahini. Sekoita joukkoon sitruunamehua sekä mausteita makusi mukaan. Koristele sumakilla ja oliiviöljyllä.
Banadoura bi Arak – Liekitettyä tomaattia:
Arak on rypälemehusta tislattu väkiviina, joka maistuu anikselta. Tässä ohjeessa sen voi korvata millä tahansa vahvalla alkoholilla.
1. Koverra tomaatti, täytä arakilla ja sytytä. Anna
liekin palaa loppuun. Leikkaa tomaatti isoiksi
lohkoiksi ja tarjoile.
Lammas-bulguripallot:
1. Kaada bulguri kulhoon ja lisää kylmää vettä niin, että se peittyy. Anna imeytyä noin 20 minuuttia ja siivilöi.
2. Murskaa morttelissa minttu, suola, meirami ja kuutioitu paprika.
3. Aja raaka naudanliha tehosekoittimessa tai kutterissa hyvin hienoksi ja sekoita bulguriin. Lisää mausteseos, juustokumina sekä loput suolasta. Sekoita hyvin ja jätä vetäytymään.
4. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, lisää rypsiöljy sekä pieneksi pilkottu sipuli. Kuullota hetki. Lisää sitten lampaanjauheliha, mustapippuri ja suola. Kypsennä ja jäähdytä.
5. Muotoile taikinasta noin 60–80 gramman kokoisia palleroita ja täytä ne. Uppopaista 175-180 asteessa noin 5 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan