Jänispaisti omenoiden, katajanmarjakastikkeen ja perunatimbaalin kera
Jos suunnittelet tarjoavasi juhla-aterian riistasta tehtynä, tässä on todellinen klassikko. Ruokalaji vaatii aika lailla keittiöaskarointia ja työjärjestyksen organisointia, mutta ateria on vaivannäön arvoinen.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kuudelle
- 2 jäniksensatulaa à 400 g
- suolaa ja valkopippuria
- 4 rasvaista pekoniviipaletta
Kastike
- 4 dl riistafondia
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- muutama persiljanoksa
- ½ dl tomaattipyreetä
- 10 katajanmarjaa
- ½ tl kuivattua timjamia
- 2 dl kermaa
- 1 rkl konjakkia
- 2 rkl pihlajanmarjahyytelöä
Omenalisäke
- 2 omenaa
- 2 dl omenasiideriä
- 2 rkl voita
Koristeeksi
- 10 katajanmarjaa
- 2 rkl voita
- tuoretta kirveliä
Perunatimbaalit
- 10 kiinteää perunaa
- voita paistamiseen
- suolaa ja pippuria
Valmistusohje
1. Kastike: Kuori sipuli ja lohko se. Kuori porkkana ja paloittele. Kiehauta riistafondi sipulin, porkkanan ja persiljanoksien kanssa, lisää tomaattipyree, katajanmarjat ja timjami. Keitä, kunnes noin puolet on jäljellä. Siivilöi tiheällä siivilällä ja lisää kerma. Mausta konjakilla ja pihlajanmarjahyytelöllä. Pidä kastike lämpimänä.
2. Jäniksensatulat: Kuumenna uuni 275 asteeseen ja laita grillivastukset päälle. Poista varovasti kalvot jäniksensatuloiden yläpinnalta fileerausveitsellä. Hiero lihoihin suolaa ja pippuria ja peitä satulat pekoniviipaleilla. Pane paistoritilä uunipannun päälle ja satulat ritilälle. Paista uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 63 astetta, se vie noin 10 minuuttia. Kääri satulat alumiinifolioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa sitten fileet irti ja pidä ne lämpiminä.
3. Omenalisäke ja annosten viimeistely: Leikkaa omenat lohkoiksi ja poista siemenet. Keitä hiljalleen omenalohkot siiderissä. Ota kastikekattila etualalle ja kaada siihen uunipannulta huuhdeltu sekä lihapaketin folioon kertynyt paistoliemi, sekoita. Leikkaa ohuita, päällekkäisiä viipaleita satulan pituussuunnassa. Ruskista omenaviipaleet nopeasti voissa, nosta ne pois ja ruskista sitten katajanmarjat voissa. Nosta kastiketta peiliksi lämpimille lautasille. Asettele kauniisti lihaviipaleet ja omenalohkot, lusikoi lopuksi katajanmarjavoi lihaviipaleiden päälle ja koristele kirvelillä.
4. Perunatimbaalit: Kuori ja suikaloi perunat, huuhtele kylmässä vedessä ja valuta. Paista perunasuikaleita voissa hyvin kuumalla pannulla ja jälkipaista muutama minuutti miedolla lämmöllä. Mausta suikaleet suolalla ja pippurilla ja pakkaa ne tiukasti neljään voideltuun annosvuokaan. Pidä ne lämpiminä tarjoiluun asti. Kumoa lopuksi perunatimbaalit muoteista lautasille lihan ja lisäkkeiden kumppaniksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan