Markus Maulavirta keittelee sipulikeittoa kera isohirvenjäkälän Makuja-osuudessa 18.3.2014. Isohirvenjäkälä on vanhalta nimeltään Islanninjäkälä. Tätä on käytetty leivän jatkeena ja mausteena mm. Norjassa ja islannissa ihan näihin päiviin. Myös alkoholia on valmistettu isohirvenjäkälästä.
Alkukeitto neljälle
- Ison kämmenen kokoinen pala isohirvenjäkälää valmiiksi esikäsiteltynä (katso ohjeet vierestä)
- 2-3 rkl kuivattuja tatteja tai muita ruokasieniä
- 1 kpl sipulia kuorittuna, viipaloituna
- voita
- 1 pss luomusipulikeittojauhetta
- noin litra vettä
Valmistusohje
Jäkälän esikäsittely:
Puhdista jäkälä roskista ja punainen alaosa pois. Sekoita litra vettä ja teelusikallinen ruokasoodaa, laita jäkälä likoamaan yöksi tähän liuokseen. Jäkälähappo poistuu jäkälästä. Huuhtele moneen kertaan puhtaaksi.
Keiton tekeminen:
Kuumenna kattila ja lisää voija viipaloitu sipuli, kuullota tovi. Lisää vesi ja luomusipulikeittojauhe, kiehauta. Lisää kuivatut sienet. Revi jäkälä pieniksi paloiksi ja lisää keittoon.
Keitä rauhassa muutama minuutti ja nautiskele kuunnellen luonnon ääniä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan