Hyvingiensis-omenapiirakka (Omenapuupäivän voittoresepti)
9.9.2011 vietettiin Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseolla Omenapuupäivää. Tapahtumassa järjestettiin kaikille avoin omenapiirakkakilpailu.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset
- Piirakkavuoan halkaisija 23,5 cm
Pohja
- 1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina makea, 380 g
Täyte
- Hyvingiensis-omenoita
- sokeria
Pinnalle
- sokeria ja kanelia
- piirakkataikinasta leivottuja minipikkuleipiä
Valmistusohje
Tuomareina kilpailussa toimivat kaupunginhallituksen Krista Silfverberg sekä Myllyn Paras viestintäpäällikkö Arja Savela. Omenapiirakkakilpailussa oli kaksi sarjaa, yleinen sarja ja Hyvingiensis-omenalajikkeen sarja. Tuomarit saivat maisteltavikseen useita herkullisia piirakoita.
Hyvingiensis-koristeomenapuu on sekä Valtionrautateiden että Hyvinkään kaupungin nimikkokasvi. Tämän vuoksi olikin osuvaa järjestää oma sarjansa myös tästä nimenomaisesta omenalajikkeesta. Hyvingiensis-sarjassa herkullisuus ja kekseliäs junakeksi-koristelu toivat tälläkertaa voiton.
Pohja painellaan vuokaan tasaisesti ja reunoille kertynyt ylimääräinen pohjataikina, pienen nyrkin kokoinen ”köntti”, kaulitaan kuten piparkakkutaikina piirakan koristeita (pieniä vetureita) varten.
Hyvingiensis-omenasosetta varten pienet Rautatieomenapuun koristeomenat kuoritaan. Kattilan pohjalle puoli desilitraa vettä ja omenanpalat, "keitetään" sokerin kanssa lähes soseeksi. Ei ihan hienoksi, sillä uunissa pienet möhkäleet pehmenevät lisää. Sose levitetään pohjan päälle täytteeksi. Soseen päälle laitetaan ohuesti kanelia ja hieman sokeria.
Koristeita varten piirakkapohjasta jäänyt "köntti" kaulitaan ja paistetaan piparkakuiksi. Koristeita ei ole tarkoitus syödä.
Tarjoillaan vaniljajäätelön kanssa.
Resepti: Lea Bergström
Reseptin tarjoaa: Myllyn Paras
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Taivaallinen omenahillo
-
Jäädytetty nutella-juustokakku
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Anun mokkakakku
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista