Messmör on ruotsalainen ja norjalainen erikoisuus, erilaisin lisin maidon herasta tehty joko herajuusto tai heravoi. Heravoilla on virallinenkin suomenkielinen nimi: meesjuusto, johon harvemmin kaupoissa törmää. Tämä ohje on Norrlannista. Ja nyt meesjuustoa etsimään!

Kaksi leipää

  • 5 dl maitoa
  • 1,5 dl siirappia
  • 75 g messmör/heravoita
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 6 dl karkeaa ruisjauhoa
  • n. erikoisvehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Sekoita maito, siirappi ja heravoi keskenään ja lämmitä seos 37-asteiseksi. Sekoita niin, että heravoi sulaa. Liuota hiiva seokseen.

2. Sekoita nesteeseen ja vaivaa, suola, ruisjauho ja vehnäjauho, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta 45 minuuttia peitettynä.

3. Vaivaa taikina hyvin. Muotoile kaksi limppua ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pistele haarukalla ja anna nousta 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Penslaa kypsät limput kuumalla vedellä ja jäähdytä ne ritilällä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä