Häränrintaa juuresten kera
Häränrintalihan voi keittää etukäteen parikin päivää ennen tarjoilua. Laita se jääkaappiin painon alle vaikkapa leikkuulaudan avulla, niin pystyt leikkaamaan sitä helpommin. Ennen tarjoilua lämmitä halutessasi liha keitinliemessään.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
4 hengelle
- 1 1/2 kg tuoretta häränrintaa luun kera
- vettä, 2 tl suolaa/vesilitra
- 1 porkkana sentin paloina
- 1 purjo sentin paloina
- 1 sipuli kuorittuna mutta kokonaisena
- 1/2 juuriselleri sentin kuutioina
- 6 valkopippuria
- 1 neilikka
- 1 tl timjamia
- 1 laakerinlehti
- 2 valkosipulinkynttä
- 6 persiljanoksaa
Tarjoiluun
- 2 porkkanaa sentin paloina
- 1/2 juuriselleri sentin kuutioina
- 1/2 lanttu sentin kuutioina
- 4 perunaa
- piparjuurta raastettuna
Valmistusohje
1. Huuhtele liha kylmällä vedellä. Näin saat oikean määrän keitinlientä: laita liha kattilaan, joka on sen kokoinen, että lihapala peittää juuri juuri sen pohjan. Kaada sitten kattilaan vettä, niin että liha peittyy. Nosta nyt lihapala kattilasta, suolaa vesi kevyesti ja kuumenna kiehuvaksi (siis ilman lihaa). Laita liha takaisin kattilaan kiehuvaan veteen. Kun vesi alkaa kiehua jälleen, kuori muodostuva vaahto pois.
2. Lisää kattilaan mausteet, sipuli, valkosipuli, persilja ja juurekset (ei niitä, jotka on tarkoitettu tarjoiluun). Keittele hiljaisella tulella parisen tuntia, eli kunnes liha irtoaa luusta ja liha tuntuu murealta. Nosta liha kattilasta. Siivilöi liemi ja keitä tarjoiluun tarkoitetut juurekset kypsiksi siinä. Tämän kaiken voit tehdä etukäteen. Poista lihasta luu(t), kun se on vielä hieman lämmintä. Kun liha on jäähtynyt, voit laittaa sen jääkaappiin vadille painon alle, esim. sopivankokoinen leikkuulauta ja sen päälle vaikkapa säilykepurkkeja tms. Viileässä painon alla ollut liha on helppo viipaloida. Pidä myös keitetyt juurekset ja lihaliemi jääkaapissa.
3. Ennen ateriaa leikkaa häränrinta terävällä veitsellä viipaleiksi. Voit lämmittää viipaleet uunissa tilkassa lihalientä alumiinifoliolla peitettynä. Tarjoile lihaviipaleet syviltä lautasilta kuumennettujen juuresten, lihaliemen ja piparjuuriraasteen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan