Hallingin kaalikääryleet
Turkkilainen valtuuskunta asettui Tukholmaan 30-vuotisen sodan jälkeen 1650-luvulla ja opetti ruotsalaisille, miten tehdään dolmas sitruunakastikkeen kera. Koska viininlehtiä ei ollut käytettävissä, jouduttiin tyytymään kaalinlehtiin. Länsinaapurista kaalikääryleet omaksuttiin nopeasti Suomeen.
Neljälle
- 2 kaalinkerää à 1 ½ kg
- 300 g nautajauhelihaa
- 300 g sikajauhelihaa
- 1 dl riisiä
- 2 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- ½ tl valkopippuria
- 1 sipuli
- 1 muna + munankeltuainen
- 2 dl maitoa
- 1 ½ tl suolaa
- 50 g voita
- 2 rkl tummaa siirappia
- kaalinkeitinlientä
- 6 dl paistolientä + keitinlientä
- 3 dl kuohukermaa
- 3 rkl vehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Koverra pois kovat kantaosat kaaleista ja keitä kumpikin kaalinkerä vähäsuolaisessa vedessä. Irrota kaalinlehdet sitä mukaa kuin ne pehmenevät ja ne pystyy irrottamaan. Säästä keitinliemi. Hienonna sipuli ja kuullota se voissa. Keitä riisi liemikuutiolla höystetyssä vedessä kannella peitettynä n. 20 minuuttia. Sekoita keskenään jauhelihat, lisää joukkoon keitetty riisi, valkopippuri, sipulisilppu, muna ja keltuainen, maito sekä suola. Mureketaikinan pitää olla löysää. Nosta 2-3 lusikallista mureketta (n. ½ dl) jokaiselle kaalinlehdelle. Kääri täytetty lehti paketiksi ja pakkaa kääröt tiiviisti saumakohta alaspäin voideltuun uunivuokaan.
2. Sulata voi ja sekoita siihen siirappi. Penslaa kääryleet voi-siirappiseoksella ja pane paistumaan 175-asteiseen uuniin. Käännä kääryleet, kun 40 minuuttia on kulunut. Paista vielä 20 minuuttia. Valele kääryleitä kaalinkeitinvedellä, jos ne vaikuttavat kuivilta. Laita alumiinifolio vuoan päälle ja paista vielä 20 minuuttia (kokonaispaistoaika on siis 80 minuuttia).
3. Ota vuoka uunista ja kaada varovasti paistoliemi kulhoon. Pidä kääryleet lämpiminä folion alla. Paistoliemen käytät kastikkeeseen. Sekoita kattilassa paistoliemeen keitinlientä, niin että nestettä on yhteensä 6 dl, nosta liedelle ja kuumenna. Lisää liemeen lihaliemikuutio ja kerma. Sekoita vehnäjauho kylmään vesitilkkaan ja suurusta sillä kastike vatkaten. Keitä viitisen minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan