Grillattua purjoa, sydänsalaattia ja herneitä Hollandaisen, yrttijugurtin ja punasipulivinegreten kanssa

grillattua purjoa avokadoa
MTV

Kesän loppupuolella suomalaiset kasvikset ovat parhaimmillaan ja grillikausi kuumimmillaan. Näin ollen kannattaakin testata vaihtelun vuoksi grillattuja kasviksia perus makkaran ja pihvin sijasta, tai miksei vaikka lisukkeiksi. Grilliin sopii mainiosti, niin purjot, sipulit, avokadot, kuin juurekset, kaalit ja salaatitkin. Muistisääntönä kasvisten grillaamisessa on hyvä pitää, että mitä isompi ja kovempi kasvis, sitä pidempään ja miedommalla lämmöllä kasvikset tulee grillata. Kasvisten maustamiseen tarvitset vain pienen tilkan öljyä ja suolaa. Kastikkeet nostavat grillatut kasvikset uudelle tasolle. Alla onkin kolme helppoa kastiketta, jotka toimivat lähes kaiken grilliruuan kanssa.

Hollandaisekastike

  • 1rkl Shalotti-valkoviinietikkaa
  • 2rkl vettä
  • 3kpl keltuaisia
  • 150g sulatettua voita
  • Suolaa
  • (sitruunaa)

Basilikajugurtti

  • 300g Turkkilaista jugurttia
  • 1/3 punttia basilikaa
  • ½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • Mustapippuria, suolaa, sokeria
  • Punasipulivinegret.
  • 2,5dl öljyä rypsi/oliivi
  • ½dl punaviinietikkaa
  • 1tl sokeria
  • ½tl suolaa
  • 1kpl punasipuli

Valmistusohje

Hollandaise:

Erottele kananmuna keltuaiset kattilaan. Sulata voi toisessa kattilassa.

Mittaa vesi ja etikka keltuaisten päälle. Kypsennä keltuaismassa matalalla lämmöllä kokoajan voimakkaasti vatkaten. Kun vaahto alkaa kovettua, tai mittarilla mitattuna on 83c asteista, nosta kattila pois lämmöltä.

Jatka sekoittamista. Valuta sulanut ja lämmin voi pienenä nauhana keltuaismassan sekaan voimakkaasti vatkaten. Kun olet lisännyt voin, maista kastiketta. Lisää suolaa tai/ja sitruunaa tarpeen mukaan. 

Basilikajugurtti:

Nypi ja hienonna basilikan lehdet veitsellä. Lisää kulhoon jossa on jugurttia ja sitruunan kuori, sekä mehu. Mausta mieleiseksesi.

Maut pääsevät paremmin esille, jos seoksen antaa tekeytyä pari tuntia kylmässä. 

Punasipulivinegret:

Hienonna punasipuli erittäin hienoksi veitsellä. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna maustua yön yli. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!