Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Erilaisia pipareita

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Piparkakkutaikina

  • 250 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl siirappia
  • 2 rkl jauhettua kanelia
  • 1 rkl jauhettua neilikkaa
  • 2 rkl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua maustepippuria
  • 2 kananmunaa
  • 3 tl leivontasoodaa
  • noin 8 dl vehnäjauhoja

Suolapähkinäpiparit

  • 500 g piparkakkutaikinaa
  • 3 dl suolapähkinöitä

Pipari-kanapeet

  • 1 pkt valmiita torttu-, voi-, tai lehtitaikinalevyjä
  • (1–2 dl kookoshiutaleita)
  • 1 pkt paketti valmista piparkakkutaikinaa (tai 500 g itse tehtyä)
  • noin 1 dl sokeria

Pipari-sinihomejuustokiekurat

  • 500 g piparkakkutaikina
  • 100–150 g sinihomejuustoa

Valmistusohje

Piparkakkutaikina ja suolapähkinäpiparit:

Sulata voi ja sekoita sinne fariinisokeri, siirappi ja mausteet. Nosta sivuun hellalta ja anna jäähtyä hetki. Lisää kananmunat joukkoon koko ajan vatkaten.

Sekoita leivontasooda vehnäjauhojen joukkoon ja kaada ne vähitellen voi-mausteseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja pakkaa muovipussiin maustumaan yön yli.

Jos käytät valmistaikinaa, sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa kaksi desiä suolapähkinöitä veitsellä tai monitoimikoneella rouheeksi. Jätä loput koristeeksi.

Sekoita rouhe ja taikina käsin tasaisesti ja leivo taikinasta paksu pötkö. Leikkaa pötkö noin 30 osaan ja pyörittele palaset palloiksi. Asettele pallot väljästi leivinpaperille uunipellille. Painele hieman matalammiksi ja laita jokaisen keskelle suolapähkinä. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 5–8 min.

Kanapeet:

Sulata taikinalevyt ja nipistele ne yhdeksi isoksi levyksi tai avaa iso lehtitaikinalevy taitoksistaan. Ripottele levylle sokeria ja halutessasi kookoshiutaleita. Muotoile piparkakkutaikina leivinpaperin päällä yhdeksi yhtä isoksi levyksi kuin iso lehtevä levy. Kumoa piparitaikinalevy leivinpaperin avulla lehtevän levyn päälle.

Käännä kerroslevyjen sivut keskelle niin, että reunat tulevat vastakkain. Ripottele taas taikinalle sokeria ja taita tämän jälkeen taikina niin, että käännetyt sivut kohtaavat uudelleen keskellä. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä noin puolen sentin paksuisia viipaleita ja laita ne uunipellille. Ripottele pinnalle sokeria. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10–15 minuuttia.

Sinihomejuustokiekurat:

Kauli piparkakkutaikina ohueksi suorakulman muotoiseksi levyksi. Ripottele pinnalle sinihomejuustoa murustettuna. Kääri kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa rullasta vajaan sentin mittaisia viipaleita ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle kumolleen.

Voit tehdä isompia tai pienempiä rullia sen mukaan, miten leveästä levystä rullaat taikinaa. Paista noin 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.

Nauti punaviinin kera. Nämä piparit sopivat hyvin myös coctail-paloiksi tai kahvipöytään.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Mariamin Marjatta-Mummon lankakeräKoko Suomi leipoo: Croissant et Pain au ChocolatMakeat valkosuklaa-pistaasisydänpullatValmista joulupöydän herkullisimmat leivonnaiset gluteenittomina – poimi reseptit!Suklaa-pähkinäkeksitKauramuropulla
PiparkakutJouluLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Leivo ihanat piparit helpolla ohjeella. Yhdestä taikinasta saat erilaisilla lisukkeilla kolmet erilaiset herkut. Suolapähkinä- ja sinihomejuustopiparit maistuvat myös suolaisen ystäville.

Tuoreimmat aiheesta

Piparkakut
  • 10.11.202408:00
    Jäätelö

    Piparijäätelö

  • 22.12.202009:31
    Hellapoliisi

    Piparminttupiparkakut

  • 15.11.202008:00
    Pikkujoulu

    Piparisnickers – Tiinan helppo herkku sopii myyjäisiin ja syötäväksi lahjaksi

  • 23.11.201908:00
    Pikkujoulut

    Piparipalat – maailman helpoin jälkiruoka jouluksi valmiista piparitaikinasta

  • 09.12.201909:00
    Joulu

    Piparkakku-kranssi