Bagelit

USA:ssa ei voi olla törmäämättä bagels-kahviloihin. Paikalliset syövätkin näitä tuorejuustolla ja erilaisilla herkuilla täytettyjä pehmeän sitkeitä leipärinkeleitä niin aamiaiseksi, lounaaksi kuin iltapalaksikin. Suolakurkku on bagelien pakollinen lisuke.

16 bagelia

  • 50 g hiivaa
  • 5½ dl kädenlämpöistä vettä
  • ½ dl piimää
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 4 dl hienoja ruisjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 3 rkl kuminaa
  • 5 litraa vettä
  • 1 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Liuota hiiva pieneen vesimäärään. Lisää loput vedestä sekä piimä ja öljy. Sekoita puolikarkeat vehnäjauhot, erikoisvehnäjauhot, ruisjauhot, sokeri, suola ja kumina. Lisää jauhoseos nesteeseen vähän kerrallaan. Taikinasta tulee kiinteää, tiivistä ja raskasta sekoittaa. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä käsin vähintään 10 minuuttia tai koneella 5 minuutta. Valmis taikina on tasaista, kiiltävää ja notkeaa.

2. Jaa taikina 16 osaan. Pyöritä jokainen osa noin 25 cm pitkäksi "makkaraksi", jonka päät ovat keskikohtaa ohuemmat. Muotoile tangosta rinkilä ja paina päät yhteen niin, etteivät ne irtoa keitettäessä. Anna rinkeleiden kohota 30 minuuttia.

3. Kiehauta sokerilla maustettu vesi. Nosta kiehuvaan veteen pari bagelia kerrallaan ja anna niiden kiehua noin 4 minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan. Nosta keitetyt bagelit voidelluille pelleille ja paista uunissa 200 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.