Äidin kaalikääryleet
Tässä oikea vanhanajan kaalikääryleresepti.
4 annosta
- 2 kaalinkerää à 1½kg
- 300 g naudan jauhelihaa
- 300 g porsaan jauhelihaa
- 1 dl riisiä
- 2 dl vettä
- 6 dl paistinlientä ja kaalilientä
- 1 liemikuutio
- ½ tl valkopippuria
- 1 sipuli
- 1 kananmuna
- 1 keltuainen
- 2 dl maitoa
- 1½ tl suolaa
- 50 g voita tai margariinia
- 2 rkl tummaa siirappia
- kaalilientä
- 1 liemikuutio
- 3 dl kuohukermaa
- 3 rkl vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Poista kannat kaalinkeristä ja keitä kaali kevyesti suolatussa vedessä. Irrota lehdet sitä mukaa kun ne pehmenevät ja ne saa helposti irti. Ota keitinliemi talteen. Hienonna sipuli ja kuullota sitä voissa ruskistamatta. Keitä riisiä noin 20 minuuttia kannen alla vedessä, johon lisäät liemikuution. Sekoita naudan ja possun jauhelihat, keitetty riisi, valkopippuri, sipuli, kananmuna, keltuainen, maito ja suola löysäksi taikinaksi. Pane jokaiselle kaalinlehdelle 2-3 lusikallista (noin ½ dl) taikinaa. Kääri lehdestä paketti ja aseta kääryleet tiiviisti liitoskohta alaspäin voideltuun uunivuokaan.
2. Sulata voi ja sekoita siirappi, voitele kääryleet sekoituksella. Kypsennä 175 asteessa, käännä 40 minuutin kuluttua ja kypsennä vielä 20 minuuttia. Valele kääryleille kaalin keitinlientä, jos ne näyttävät kuivilta. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä vielä 20 minuuttia (koko kypsennysaika on 80 minuuttia).
3. Ota vuoka uunista ja kaada varovasti paistinliemi kulhoon. Pidä kääryleet lämpiminä folion alla. Tee paistinliemestä kastike: sekoita siihen kaalilientä niin että nestettä on yhteensä 6 desilitraa. Lisää liemikuutio ja kerma. Sekoita vehnäjauhot tilkkaan kylmää vettä ja vatkaa jauheseos liemeen. Anna kastikkeen kiehua 3-5 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka