Suomalaiset valitsivat Agricola.fi-sivuston verkkoäänestyksessä neljän vaihtoehdon joukosta Makeaa murmelin täydeltä -bloggarin Heidi Harjulan kehittelemän puolukka-valkosuklaaleivoksen Suomen viralliseksi Agricola-leivokseksi vuonna 2014. Kokeile kotona herkun valmistamista!
Ainekset (12 leivosta)
Pohja
- 250 g kaurakeksejä
- 100 g voita
Marenki
- 150 g + 15 g sokeria
- 60 g vettä
- 115 g valkuaisia
Täyte
- 3 dl kuohukermaa
- 250 g soseutettua puolukkaa
- 3/4 dl puolukkahilloa
- 100 g valkosuklaata
- 5 liivatetta
- 1,5 rkl puolukkalikööriä
Valkosuklaavaahto
- 2 dl kermaa
- 70 g valkosuklaata
Valmistusohje
Tee pohja murskaamalla keksit ja sekoittamalla niihin sulatettu voi. Painele neliönmallisen vuoan pohjalle.
Tee ensin marenki. Mittaa vesi ja sokeri (150 g) kattilaan ja kuumenna. Mittaa seoksen lämpöä mittarilla, ja kun seos on n. 110-115 asteista, ala vaahdottaa valkuaisia ja sokeria (15 g). Tee vaahdosta paksua, mutta vielä pehmeää. Kun sokeriliemi on 120-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se jäähtyy.
Soseuta puolukat, vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita puolukkasose ja hillo marenkivaahdon joukkoon. Sulata valkosuklaa, sekoita täytteeseen ohuena nauhana. Liuota liivatelehdet kuumennettuun likööriin ja sekoita täytteeseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia.
Vaahdota kerma ja sekoita sulatettu, jäähtynyt suklaa joukkoon. Pursota ruusukkeiksi leivospalojen päälle, koristele suklaakoristeilla ja puolukoilla.
Resepti: Heidi Harjula
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
-
Lataa lisää
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.