30 minuutin ateria: Mehevän kostea sienirisotto, pinaattisalaatti ja sitruuna-vadelmajuustokakku

Sienirisottoon tarvitaan

  • 1 iso hopeasipuli
  • 1 varsisellerin varsi
  • 2 oksaa tuoretta rosmariinia
  • 15 g kuivattuja herkkutatteja
  • 300 g risottoriisiä
  • ½ lasillista valkoviiniä
  • 1 kasvis- tai kanaliemikuutio (luomu)
  • 500 g sieniä, esim. osterivinokkaita ja siitakesieniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pieni nippu tuoretta timjamia
  • suurehko nokare voita
  • 40 g parmesaanijuustoa
  • puolikas sitruuna
  • puolikas pienehkö nippu tuoretta silopersiljaa

Salaatti

  • 100 g pinjansiemeniä
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • puolikas sitruuna
  • 200 g valmiiksi pestyä babypinaattia
  • 3 suurta oksaa tuoretta minttua
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia (säilyke)
  • 1 keskikokoinen kurkku

Höysteet

  • oliiviöljyä
  • extra-neitsytoliiviöljyä
  • merisuolaa & mustapippuria

Juustokakku

  • 50 g voita
  • 50 g kuorittuja hasselpähkinöitä
  • 8 piparikeksiä
  • 1 sitruuna
  • 4 runsasta tl valmista sitruunatahnaa
  • 1 rs vadelmia (n. 150 g)
  • 250 g vähärasvaista tuorejuustoa, mascarponea tai crème fraîchea
  • 1 tl vaniljauutetta
  • tilkka maitoa
  • 1 rkl tomusokeria
  • korkealuokkaista tummaa suklaata (raastettuna)

Valmistusohje

Esivalmistelut:

Ota esille kaikki tarvittavat raaka-aineet ja työvälineet. Pane vesikattila kiehumaan ja iso, korkeareunainen kasari keskilämmölle. Käännä uunin grillitoiminto täydelle teholle. Pane neljä paksupohjaista lasia pakastimeen jälkiruokaa varten. Kiinnitä monitoimikoneeseen sekoitinterä.

Kokkausjärjestys:

Risotto: Halkaise ja kuori sipuli. Aja sipuli, selleri ja kuivatut sienet hienoksi monitoimikoneessa.Kaada kasariin pari lorausta öljyä, lisää kasvisseos ja sekoittele säännöllisesti.

Salaatti: Pane pinjansiemenet isoon, uuninkestävään paistinpannuun ja paahda niitä keskilämmöllä ajoittain käännellen, kunnes siemenet ovat kullankeltaisia. Kaada siemenet pieneen kulhoon ja siirrä sivuun.

Risotto: Hienonna rosmariininlehdet ja laita ne kasariin yhdessä riisin kanssa. Sekoita hyvin minuutin ajan, kaada sitten kasariin valkoviini ja murskaa joukkoon liemikuutio. Sekoita, kunnes viini imeytyy riisin joukkoon. Mausta, lisää kasariin mukillinen kiehuvaa vettä ja sekoita hyvin. Seuraavien 16-18 minuutin ajan joudut vahtimaan säännöllisesti risottoa ja lisäämään siihen annoksittain kiehuvaa vettä tai kasvislientä (nestettä tarvitaan kaikkiaan noin 1 litra). Riisin tärkkelys on liuotettava ulos, jotta risotosta tulee sopivan kosteaa.

Pane pinjansiemenien paahtamiseen käyttämäsi pannu takaisin kuumalle lämmölle. Huuhtele sienet tarvittaessa. Paloittele puolet sienistä risoton joukkoon ja toinen puoli kuumalle pannulle: lisää pannulle myös pari lorausta extra-neitsytöljyä sekä runsas hyppysellinen suolaa ja pippuria. Murskaa pannulle kuorimaton valkosipulinkynsi. Riivi lehdet muutamasta timjaminoksasta ja sekoita ne pannulla muiden aineiden joukkoon. Siirrä pannu pois liedeltä. Ripottele loput timjaminlehdet risoton joukkoon.

Juustokakku: Sulata voi keskikokoisella paistinpannulla, kuumalla lämmöllä. Kääri hasselpähkinät ja keksit puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja murskaa ne nopeasti kaulimella. Käännä kuuman paistinpannun levy pois päältä, lisää pähkinä- ja keksimurut pannulle ja sekoittele. Lisää sitruunan kuori hienona raasteena ja sekoita hyvin. Ota jälkiruokalasit pakastimesta ja painele seos tiiviisti laseihin.

Risotto: Pane sienipannu uunin ylätasolle grillivastuksen alle. Sekoittele edelleen risottoa.

Salaatti: Kaada isoon salaattikuljoon 1 rkl balsamietikkaa, puolen sitruunan mehu, 3 rkl extra-neitsytoliiviöljyä, runsas hyppysellinen suolaa ja pippuria sekä paahdetut pinjansiemenet. Tarkista maku. Revi pinaatista kourallisia ja silppua pinaatinlehdet sekä muutamia mintunlehtiä 1 cm paksuisiksi paloiksi. Lisää palat salaattikulhoon. Pilko aurinkokuivatut tomaatit karkeaksi silpuksi ja lisää muiden salaattiaineiden joukkoon. Pistele kurkkuun haarukalla reikiä, halkaise se ja leikkaa vinottain 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Lisää kurkkuviipaleet kulhoon, vie salaatti pöytään ja sekoita se vasta juuri ennen tarjoilua.

Juustokakku: Pane kuhunkin jälkiruokalasiin 1 runsas tl sitruunatahnaa ja sen päälle muutama vadelma. Lusikoi tuorejuusto tai creme fraiche kulhoon ja lisää vaniljauute sekä tilkka maitoa. Sekoita ja lisää sitten tomusokeri ja toinen maitotilkka. Sekoita hyvin, kunnes juustovaahto on pehmeää ja sileää. Jaa seos jälkiruokalaseihin, raasta pinnalle hieman tummaa suklaata ja pane sivuun tarjoilua varten.

Risotto: Ota sienet uunista, kun ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Käännä uuni pois päältä. Risoton pitäisi olla nyt puuromaista. Sekoita risottoon voi, raasta joukkoon suurin osa parmesaanista ja purista mukaan runsaasti sitruunamehua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai kasvislientä, jotta risotosta tulee herkullisen kosteaa. Hienonna persilja ja ripottele se puoliksi risoton ja sienten päälle. Peitä risotto kannella ja vie se pöytään yhdessä rapeiden sienten kanssa.

Tarjoilu: Annostele risotto kulhoihin ja lisää annosten pinnalle kourallinen sieniä. Sekoita salaatti. Viimeistele risotto parmesaaniraasteella ja tarjoile.

Kirjasta Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat (Readme.fi)

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.