Yllätystulos: Täydellinen pizza syntyy tästä juustosta!
![Copyright: Shutterstock. Photographer: LIPING .](https://im.mtvuutiset.fi/image/3034564/landscape16_9/515/290/a06dc702e34ebc128f883d0631b84e5b/Ou/1803817.jpg)
Tutkijat ovat selvittäneet, mitkä juustolajikkeet muodostavat täydellisen pizzan.
Ei ole aivan sama mitä juustoa käytät pizzaasi, jos haluat siitä supermaukasta. Kansainvälinen tutkijatiimi päättikin selvittää, mistä eri juustoista täydellinen lätty kannattaa pyöräyttää.
Tutkijat vertailivat muun muassa eri juustolajikkeiden elsastisuutta, rasvaisuutta, kosteutta ja kypsymislämpötilaa. Täydellisen juustoyhdistelmän odotettiin olevan pehmeän tahmainen, eikä se saanut palaa paistaessa.
Tutkimuksessa oli mukana muun muassa Uuden Seelannin Aucklandin yliopiston professori Bryony James. James kollegoineen perehtyi seitsemän yleisen pizzajuuston kemiaan: cheddarin, colbyn, edamin, emmentalin, gruyeren sekä provolonen.
Täydellinen juustoyhdistelmä
Tutkijat totesivat cheddarin, colbyn ja edamin joustavan kypsentäessä melko vähän, jolloin ne eivät myöskään muodostaneet kuplia helposti. Gruyeren, emmentalin ja provolonen sisältämät rasvat sen sijaan estivät kosteuden haihtumista juustosta, jolloin juusto ei saanut ruskean kypsynyttä pintaa. Mozzarella sen sijaan muodosti helposti kuplia.
Tutkijat tulivatkin lopulta siihen tulokseen että paras juustoyhdistelmä pizzassa on mozzarella minkä tahansa muun tutkitun juuston kanssa. Tällöin pizzaan saadaan juuri täydellinen määrä kuplia ja kypsyyttä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka