Yllättävät jouluruoat maailmalta – vaihtaisitko kinkun näihin?

Maailmalla suomalaisten suosima maksalaatikko voi tuntua oudolta lisältä joulupöytään mutta onpa muualla maailmassa suomalaisia ehkä kummastuttavia joulusuosikkeja ja -perinteitä.

Lue, miten jouluna herkutellaan muissa maissa:

Japani: KFC ja joulukakut

Kentucky Fried Chicken järjesti jo neljä vuosikymmentä sitten jouluisen mainoskampanjan ja siitä lähtien japanilaisten mielissä joulu on yhtä kuin KFC:n paistettu kana. Jo monen sukupolven ajan KFC-traditio on jatkunut vanhemmilta lapsille. Yli 240 000 tynnyrillistä kanaa myydään joulun aikoihin. Tämä on noin 5–10 kertaa enemmän kuin kuukausittain yleensä.

Toinen japanilaiseen jouluun yhdistetty herkku on joulukakku. Nämä sienimäisen pehmeät kakut on kuorrutettu kermalla, suklaalla ja mansikoilla. Ne tilataan kuukausia etukäteen ja nautitaan aattona. Ne kakut, joita ei ole myyty 25. päivään mennessä, jäävät kokonaan myymättä. Samasta syystä japanilaisia, yli 25-vuotiaita sinkkunaisia sanottiin aikoinaan 'joulukakuiksi'.

Italia: Ankerias

Italiassa syödään paljon meren antimia jouluisin ja kalaherkkuja voikin käydä ostamassa aatoksi pystytetyistä kalatoreista. Yksi suosituimmista herkuista joulunaikaan on kuitenkin nimenomaan ankerias, joka jossain muodossaan on aina osa joulun ruokalistaa. Ankeriasruokia maustetaan esimerkiksi oliiviöljyllä, laakerinlehdillä ja valkoviinillä.

Ranska: Osterit

Ranskalaisen joulupöydän alkupaloihin kuuluvat tuoreet osterit, jotka tarjoillaan ruisleivän, voin ja sitruunamehun kanssa. Joissain ranskalaiskodeissa saatetaan jouluna maistella myös etanoita.

Englanti: Vanukas toiveineen

Englannissa jouluvanukas tarjoillaan joulupäivänä. Vanukkaassa itsessään ei ole mitään outoa, mutta sen valmistukseen liittyy erikoinen tapa. Jokaisen perheenjäsenen tulee nimittäin sekoittaa herkkua myötäsuuntaan ja lausua toive mielessään. Aiemmin perinteisiin kuului myös kolikon laittaminen vanukkaaseen. Kolikon löytänyt sai osakseen vaurautta.

Bulgaria: 12 ruokalajia – ei lihaa

Bulgariassa joulupöytään valmistetaan 12 eri ruokalajia, jotka vastaavat vuoden jokaista kuukautta. Outoa kyllä, yhdessäkään ruoassa ei ole lihaa. Sen sijaan tyypillisessä joulupöydässä on pähkinöitä, kuivattuja luumuja ja kakkuja. Saksanpähkinät ovat pakollinen osa joulua, sillä jokainen perheenjäsen rikkoo yhden pähkinän selvittääkseen seuraavan vuoden kohtalonsa.

Norja: Smalahove

Smalahove eli lampaan päästä valmistettu norjalainen perinneruoka ei ole varsinaisesti joulupöydän herkku, sillä sitä nautitaan joulua odottaessa. Pää puhdistetaan, liotetaan suolaliuoksessa, savustetaan ja kuivataan. Smalahoven maukkaimpana osana pidetään silmälihasta.

Espanja: Kakkaava jouluhalko

Kataloniasta muualle Espanjaan levinnyt jouluhalkoperinne on vertaansa vailla. Caga tió eli suomeksi kakkahalko ulostaa herkkuja, kun sitä hakataan kepillä koko perheen voimin jouluaattona. Halko on nimittäin peitetty peitolla, jonka alta paljastuu erityisen halkolaulun saattelemana kaikenlaista maukasta syötävää

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!