Yllättävä terveysvaikutus? Suklaasta paljastui uutta tietoa

tumma suklaa
Suklaasta saattaa olla yllättävää hyötyä terveydelle. Shutterstock

Suklaata kolmena tai neljänä päivänä viikossa nauttivat näyttäisivät säästyvän sydänkohtauksilta muita todennäköisemmin, Heart-lehdessä julkaistu ruotsalaistutkimus osoittaa.

Suklaaseen liitetty suojavaikutus ei ole kovin suuri, vain 10–13 prosenttia, mutta väestötasolla tällainenkin muutos voi olla merkittävä.

Yhteys havaittiin seuraamalla 68 000 ruotsalaista vuodet 1998–2010. Osallistujat eivät sairastaneet sydänsairauksia tutkimuksen alkaessa, mutta sen aikana heistä 4 400 sairastui sydänkohtaukseen. Samanlainen sydänoireiden vähentyminen havaittiin erillisessä viiden tutkimuksen meta-analyysissa, jossa tarkasteltiin sydänkohtausten ja muiden iskeemisten sydänoireiden yhteyksiä suklaan syömiseen.

Ruotsalaistutkimuksen tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka suklaan lisäksi, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin ja eri puolilla maailmaa. Suklaan syönnissä kannattaa tästä huolimatta olla maltillinen, sillä paljon energiaa sisältävä suklaa voi helposti kerryttää liikakiloja, mikä puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille.

Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!