Yllättävä tekijä vaikuttaa oluenjuontiisi – oletko huomannut?

olut
Shutterstock

Tutkimuksen mukaan juomalasin muoto ja siihen merkityt juomamäärät vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti lasi tulee tyhjennettyä kurkusta alas.

Bristolin yliopistossa Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan alkoholia juodaan hitaammin silloin, kun se on tarjoiltu suoralinjaisesta lasista. Kurvikkaasta lasista alkoholi juodaan sitä vastoin nopeammin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että pienet muutokset kuten lasin muoto ja määrämerkinnät sen kyljessä voivat auttaa ihmisiä tekemään tarkempia päätelmiä siitä, kuinka paljon ja kuinka nopeasti he juovat. Toivon, että tämä tieto vaikuttaa siihen, että juomatahtia hidastetaan tiedostetusti, tohtori Angela Attwood toteaa.

Merkinnät lasin kyljessä vaikuttavat juomatahtiin

Tutkimusta varten 80 miestä ja 80 naista jaettiin kahteen samankokoiseen ryhmään. Tutkimukseen osallistuneista kukaan ei ollut kärsinyt alkoholi-ongelmasta.

Osalle tutkimukseen osallistuneista kaadettiin olutta kurvikkaisiin laseihin, joiden kylkiin oli merkitty juomamääriä. Toinen osa tutkimukseen osallistuneista joi oluensa kurvikkaista laseista, joita ei oltu merkitty millään tapaa.

Kun tutkijat perehtyivät siihen, kuinka nopeasti ryhmät joivat oluensa, selvisi, että merkityistä laseista juoma juotiin erityisen hitaasti. Merkitysta lasista olut nautittiin tutkimusryhmässä keskimäärin 10,3 minuutissa, kun merkitsemättömästä lasista olut huuhdottiin alas 9,1 minuutin kuluessa.

Baarit mukana tutkimuksessa

Saadakseen tosielämästä lisävahvistusta tutkimustuloksiin, tutkimusryhmä otti yhteyttä brittibaareihin selvittääkseen juomalasin tyypin vaikutuksia juontinopeuteen. Tätä varten tarkkailtiin kolmen baarin oluenkulutusta neljän viikon aikana. Kun olut tarjoiltiin baareissa suoralinjaisista laseista kurvikkaiden sijaan, myyntiä tuli vähemmän.

Stanfordin yliopiston tohtori Anna Lembke varoittaa kuitenkin tekemästä liian suoria johtopäätöksiä Bristolin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella.

– Tutkimus, joka osoittaa, että sosiaalisissa tilanteissa juovat joivat merkityistä laseista juomansa 1,2 minuuttia hitaammin kuin ne, jotka joivat juomansa merkitsemättömistä laseista, on merkityksetöntä, Lembke lataa.

Katso videolta, millaisen matkan viini kulkee Suomessa Altian tehtaalla pulloon!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat