Yllättävä kokkaustapa parantaa ruoan makua, ulkonäköä ja jopa säilyvyyttä
Tuoreen tutkimuksen mukaan yläilmoissa nautittu ruoka on kaikinpuolin paremppaa.
Oletko ihmetellyt, miksi ateria ravintolassa vuorenhuipulla maistuu paremmalta kuin samanlainen annos meren rannalla? Tuore tutkimus kertoo syyn: kokkaaminen korkeuksissa voi parantaa ruoan makua, väriä, tuoksua ja jopa säilyvyyttä.
Nestlén NRC-tutkimuskeskuksen tutkijat vierailivat maailman korkeimmalla toimivassa ThreeSixty-ravintolassa Saas-Fee’ssä Sveitsissä valmistaakseen ruokaa 3 600 metriä merenpinnan yläpuolella. He havaitsivat, että ruoan valmistaminen korkealla paikalla, missä ilmanpaine on matalampi, voi tehdä ruoan mausta, väristä ja tuoksusta intensiivisemmän sekä parantaa sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia.
Valmistusprosessi toistettiin myöhemmin laboratoriossa, 833 metriä merenpinnan yläpuolella. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että korkealla paikalla valmistettu ruoka sekä näyttää että maistuu paremmalta.
Maku säilyy paremmin matalassa ilmanpaineessa
Tutkijat valmistivat identtisellä reseptillä kolme kasvislientä, joista yksi valmistettiin korkealla vuoristossa ja kaksi muuta laboratoriossa. Laboratoriossa valmistetuista toinen tehtiin normaalilla paineella ja toinen korkealla paineella.
Tulokset osoittivat, että vuoriston korkeassa ilmanalassa valmistetun liemen maku oli täysin erilainen kuin kahden laboratorio-olosuhteissa valmistetun liemen.
Korkeassa ilmanalassa veden kiehumispiste on alhaisempi. Esimerkiksi 3 600 metrin korkeudessa, jossa tutkimus suoritettiin, veden kiehumispiste on vain 85° C.
Aminhapot, hiilihydraatit ja aromit säilyvät paremmin
Tutkijat huomasivat, että kun ruoka kiehuu matalammassa paineessa, ruoan luonnolliset aminohapot ja hiilihydraatit sekä helposti säilyvät yhdisteet kuten aromit säilyvät paremmin. Näiden elementtien säilyminen valmiissa ruoassa tekee sen mausta ja väreistä intensiivisempiä ilman että ruokaan lisätään aromivahventeita tai edes suolaa. Parempi säilyvyys saattaa tutkijoiden mukaan ulottua myös muihin lämpöherkkiin yhdisteisiin kuten vitamiineihin.
Tutkimus on osa Nestlén pyrkimystä löytää keinoja tarjota terveellisempää ja samalla maistuvampaa ruokaa käyttäen luonnollisia valmistusprosesseja ilman keinotekoisia lisäaineita tai aromivahventeita.
Lähde: Nestle
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Brie-parsataskut
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut