Yllättävä huomio Suomen 8-prosenttisista viineistä: "Harvoin voi sanoa"

Joannan testissä 8-prosenttiset viinit – hitti vai huti? 8:42 Joannan testissä 8-prosenttiset viinit – hitti vai huti?
KATSO VIDEO: Testissä 8-prosenttiset viinit. Asiantuntijat kertovat, miksi Suomi on nyt edistyksellinen viinimaa.

Uusi viinikategoria Suomessa on asiantuntijoiden mukaan suorastaan edistyksellinen. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin kesäkuussa alkoholilakimuutoksesta Suomessa. Lakimuutoksen myötä vähittäiskaupoissa saa nyt myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Prosenttiraja on aiemmin ollut 5,5.

Ruokakauppojen hyllyihin ilmestyi nyt muun muassa täysin uusi tuoteryhmä, 8-prosenttiset viinit ja viinijuomat.

"Harvoin voi sanoa, että Suomi on edelläkävijä"

Huomenta Suomessa keskusteltiin viikonloppuna kohuakin aiheuttaneista uutuusviineistä ja maisteltiin samalla erilaisia tuotteita. Juomista tarkempia tietoja antoivat Anoran viiniasiantuntijat Joonas Vainio ja Markus Hannula.

Asiantuntijoiden mukaan vähemmän alkoholia sisältävät viinit osuvat globaaliin trendiin: terveystietoisuus lisääntyy ja nuoremmat sukupolvet eivät välttämättä ole niin kiinnostuneita alkoholijuomista.

Joonas Vainion mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Briteissä puhutaan paljon matala-alkoholillisista viineistä. 

– Nyt tämän lainsäädännön myötä siirrymme vähän niin kuin edelläkävijöiksi Suomessa. Me olemme viinimaailman edelläkävijöitä, mikä on mielestäni aika hauskaa. Pääsääntöisesti emme ole olleet, Vainio sanoo. 

– Harvoin voi sanoa, että Suomi olisi viinin tekemisessä, nauttimisessa tai erilaisten tuotteiden markkinoille tuomisessa edelläkävijä, Markus Hannula jatkaa. 

Viinejä valmistetaan myös Suomessa

Suomeen tulee 8-prosenttisia viinejä suoraan viinituottajilta. Tämän lisäksi myös Anora tekee juomia Rajamäen tehtaallaan poistamalla vahvemmista viineistä alkoholia.

– Pystymme tekemään tuotteita, jotka sopivat suomalaisille markkinoille ja kuluttajille. Hallitsemme prosessia alusta lähtien ja pystymme valitsemaan viinit, joista alkoholi poistetaan.

Hannula kertoo maistaneensa prosessin aikana satoja, ellei tuhansia viinejä, joista on pyritty valitsemaan sellaiset tuotteet, jotka sopivat parhaiten alkoholin poistoon. 

Myös ainakin osa viinintuottajista on kiinnostuneita uudesta aluevaltauksesta Suomessa.

– Monet kumppaneistamme ovat innoissaan, että pääsevät kokeilemaan tuotteita Suomessa. Jos se toimii täällä, niin he haluavat ehkä kokeilla myös Briteissä ja Jenkeissä. Tämä on sitä edelläkävijyyttä. 

Miltä 8-prosenttiset viinit maistuvat? Mitä haasteita niiden valmistamiseen liittyy? Katso videolta asiantuntijoiden haastattelu ja viinien maistelu. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!