Suomalaiset hamuavat juhlinnan jälkeisenä päivänä mitäpä muutakaan kuin pizzaa. Pakastepizzavalmistajan suosituin pizza Suomessa on runsaasti juustoa sisältävä mozzarellapizza.
Pizza on suomalaisten kansallisruoka, etenkin juhlinnan jälkeen. Näin sanoo 57 prosenttia suomalaisista. Pizza päihittää juhlahumusta toipumispäivän menussa jäätelöt, ranskalaiset ja karkitkin. Myös hampurilaiset, sipsit ja kebabit jäävät lähtötelineisiin, kun suomalaiset tasapainottavat karkeloitten jälkeistä olotilaa pizzan ääressä. Tulokset selviävät Dr. Oetkerin marraskuussa teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1000 suomalaista.
Kyselytutkimuksessa yli puolet vastaajista kertoivat varaavansa ennakkoon syötävää juhlintaa seuraavalle päivälle. Joka viides kertoo pitävänsä pakastimessa aina hätävaraa tätä tarkoitusta varten. Lisäksi joka kolmas varautuu juhlimiseen usein kaupan pakastealtaalla. Naiset ennakoivat tulevia ruokatarpeita miehiä useammin. Ikä kasvattaa myös dagen efter -taitoa. Yli 35-vuotiaat ovat useimmin hankkineet seuraavan päivän ruokatarpeet valmiiksi joko pakkaseen tai helppoon valmistukseen.
– Juhlien jälkeen tarvitaan lepoa ja rauhallista kotoilua. Kyselytutkimukseemme vastanneet kertovat, että kyläilykutsua ystävien tai vanhempien ruokapöytään ei kaivata. Ravintolaankaan ei haluta lähteä. Vain kuusi prosenttia kertoo, että ravintolaruokailu kuuluu juhlien jälkeiseen päivään säännöllisesti, kertoo Dr. Oetkerin pizzaliiketoiminnasta vastaava Virva Rantala.
Ennemmin suolaista kuin makeaa
Juhlien jälkeen suomalainen ei makaa toimintakyvyttömänä sängyn pohjalla. Palautumista auttaa monella mielihyvää tuottava ruoka. Useimmilla tekee mieli silloin ennemmin suolaista kuin makeaa. Joka toinen vastaaja sanoo, että pizza on juhlan jälkeen paras vaihtoehto. Hopeatilan ottaa jäätelö ja pronssisija menee hampurilaisille. Hännänhuipuiksi vastaajat listaavat makkaran, sipsit ja ranskalaiset.
