Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yleinen uskomus onkin täysin väärä: Pastaa ei sittenkään tarvitse laittaa kiehuvaan veteen

Pastan voikin laittaa jo kylmään veteen.
Pastan voikin laittaa jo kylmään veteen. Shutterstock
Julkaistu 23.10.2019 12:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten sinä keität spagetin, makaronin tai minkä tahansa muun pastalajikkeen? Luultavasti lisäät pastan kattilaan siinä vaiheessa, kun vesi kiehuu. Todellisuudessa kiehumispistettä ei tarvitsekaan odottaa.

Suurin osa ihmisistä valmistaa kuivapastan suurin piirtein samalla menetelmällä: ensin kattilaan lisätään vesi ja suola, sitten odotellaan veden kiehumista ja lopuksi joukkoon heitetään pastat. Näinhän se tehdään Italiassakin!

Nyt Twitterissä on kuitenkin noussut esiin toinen valmistustapa, joka jakaa mielipiteet jyrkästi. Erään miehen twiitti viime viikolta aiheutti melkoisen väittelyn internetissä:

Jos päivitys ei näy, katso se täältä. 

– Tyttöystäväni lisäsi juuri pastan kylmään veteen ja laittoi hellan vasta sitten päälle.  Kun sanoin, että veden pitäisi ensin kiehua, hän sanoi, että "kaikki miehet ovat aina samanlaisia", nimimerkki drive45 twiittasi.

Pasta kannattaakin laittaa jo kylmään veteen

Miehen twiitistä puhkesi vilkas keskustelu ja tilanne sai lopulta täysin odottamattoman käänteen. Tunnetut kokit ja ruokatutkijat nimittäin saapuivat paikalle puolustamaan miehen tyttöystävän pastankeittotapaa.

– Hänen menetelmänsä on erittäin ok, ellet sitten käytä tuorepastaa, tunnettu Serious Eats'in ruokanörtti J. Kenji Lopez-Alt kommentoi Twitterissä.

Samoilla linjoilla oli myös Food Network -kanavalta tuttu kokki Alton Brown. 

– Minä aloitan pastan valmistamisen aina kylmässä vedessä, Brown kirjoitti Twitterissä. 

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Brown on itseasiassa jo aiemmin puolustanut julkisesti kylmän veden menetelmää. Hänen mukaansa pastan koostumuksesta tulee parempaa, jos valmistamisen aloittaa kylmässä vedessä. 

Ruokanörtti Lopez-Alt vertaili eri valmistusmenetelmiä Serious Eats -sivustolla jo vuonna 2013. Hän totesi, että pastan valmistus kannattaa aloittaa pienessä määrässä kylmää vettä, sillä tällöin keitinvedestä tulee tärkkelyspitoisempaa ja sitä voi hyödyntää täydellisen kastikkeen valmistuksessa. 

Jos valmistamisen aloittaa kylmässä vedessä, kannattaa pastan kypsyyttä seurata maistelemalla, eikä luottaa pastapaketin ohjeaikaan. Kypsymisaika riippuu muutenkin täysin käytettävästä hellasta – esimerkiksi induktioliedellä vesi saavuttaa kiehumispisteen tavallista hellaa nopeammin. 

Lähde: The Kitchn

***

1:00Näin teet itse tuorepastaa

Lisää aiheesta:

Lähes joka toinen suomalainen tekee yleisen pastavirheen – ei todellakaan kannattaisi!Ruokatoimittaja testasi ja yllättyi: "Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"Pitääkö spagetit laittaa kattilaan kylmään vai kiehuvaan veteen? Paras tapa keittämiseen on tässä: "Mahtavan makuista pastaa"Muista aina tämä, kun keität pastaa – yleinen valmistustapa ei kannata: "Muuten menee hukkaan"Teetkö sinä näin? Gordon Ramsay kertoo, miten pasta pitäisi oikeasti keittää – yksi ainesosa oleellista lisätä keitinveteen suolan lisäksiEthän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasi
RuokaPastaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:06
    Vappu Pimiä

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • 09:04
    Puuro

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?

  • 07:34
    Verot

    Näitä yllättäviä ruokia et voi ostaa lounasedulla

  • Eilen09:03
    Puuro

    Terveyshyödyt, joita saat syömällä puuroa

  • pe17:04
    Puuro

    Parasta puuroa ikinä! Takuuvarma kaurapuuro, puurovohvelit ja muut hittiohjeet