Yleinen säilytystapa onkin väärä – tänne maito kuuluisi jääkaapissa!

jääkaappi
Shutterstock

Laitatko maitotölkin tottumuksesta jääkaapin oveen? Ei ehkä kannattaisi.

Monet eivät tiedä, minne eri elintarvikkeet, kuten maito ja vihannekset, kannattaa jääkaapissa sijoittaa. Oikeaoppisella jääkaapin täyttämisellä ja käyttämisellä ruoka säilyy pidempään ja kuluttaja säästää sekä ruoka- että sähkökuluissaan.

– Uskon, että useat suomalaiset laittavat esimerkiksi maitopurkin jääkaapin oveen. Se on jääkaapin lämpimin osa. Maitotuotteet säilyisivät pidempään jääkaapin alaosassa, joka on jääkaapin kylmin osa. Jääkaapin ovessa kannattaa säilyttää mieluummin muut juomatuotteet, kuten vesipullot, mehut ja niin edelleen, kertoo Gigantin kodinkoneiden tuotepäällikkö Sami Viitanen.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimuksen (2013) mukaan Suomessa heitetään henkilöä kohden 20–26 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta (MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013).

– Toki ruoan hävikin määrään vaikuttaa ruoan säilömisen lisäksi myös moni muukin asia, kuten kuinka paljon ruokaa ostetaan ja valmistetaan, Viitanen toteaa.

Pidä huoli hedelmistä

Maitotuotteiden lisäksi myös hedelmät ja vihannekset pilaantuvat nopeammin, jos ne laitetaan väärään paikkaan.

– Ne olisi hyvä sijoittaa jääkaapissa hedelmille ja vihanneksille tarkoitettuun lokeroon. Sen sijaan tomaatit eivät kuulu jääkaappiin, vaan ne ovat hyvä jättää keittiön pöydälle. Kun tomaatteja säilytetään huoneenlämmössä, niiden maku tulee parhaiten esiin. Liian kylmässä tomaatin koostumus tulee vetisemmäksi ja se menettää makeuttaan.

Uusimmissa jääkaapeissa on hedelmille ja vihanneksille erikseen tarkoitettu laatikko, jonka kosteutta voidaan säätää. Kun kosteus on säädetty oikealle tasolle, hedelmien ja vihannesten vitamiinit, ravintoaineet, aromit ja ulkonäkö säilyvät huomattavasti pidempään. Laatikkoa kutsutaan valmistajasta riippuen esimerkiksi BioFreshiksi tai vitaFreshiksi.

– Jos esimerkiksi omenan laittaa tällaiseen laatikkoon, se säilyy jopa kuukauden pidempään kuin muuten jääkaapissa.

Nolla astetta ideaali lämpötila lihalle

Liha, kala ja kana puolestaan säilyvät parhaiten jääkaapin alaosassa tai nollatilassa.

– Lämpö kipuaa aina ylöspäin, ja niin myös jääkaapissa. Joissakin uusissa jääkaapeissa on niin kutsuttu nollatila, jonka lämpötila on nimensä mukaisesti nolla astetta. Tämä on ideaali lämpötila lihan, kalan tai kanan säilymiseen.

– Sekä nollatila että nuo hedelmien ja vihannesten kosteutta säätävät laatikot ovat niin uusia ominaisuuksia jääkaapeissa, että harva kuluttaja vielä tietää niiden hyötyjä.

Näin ruokasi säilyy pidempään jääkaapissasi:

1. Maitotuotteet on hyvä asettaa jääkaapin kylmään osaan eli alas, ei oveen, joka on jääkaapin lämpimin osa.

2. Tomaatti ei kuulu jääkaappiin.

3. Hedelmät ja vihannekset kuuluvat niille merkittyyn lokeroon, tai uusimmissa jääkaappimalleissa Biofresh- tai Vitafresh-laatikoihin.

4. Liha, kala ja kana on hyvä säilyttää jääkaapin kylmässä osassa eli alhaalla tai nollatilassa.

5. Aseta jääkaapin lämpötila 3–5 celsiusasteeseen.

Lähde: Gigantti

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja