Yleinen säilytystapa kananmunille onkin täysin väärä – siirrä munat välittömästi!
Kananmunien yleinen säilytystapa jääkaapin oven telineessä onkin väärä, väittävät elintarvikeasiantuntijat.
Useimmissa jääkaapeissa on ovessa oma telineensä kananmunien säilyttämistä varten. Elintarvikeasiantuntijoiden mukaan tämä teline on kuitenkin viimeinen paikka jääkaapissa, jossa kananmunia kannattaa säilyttää.
Asiantuntijoiden laatima lista ruoista ja niiden säilytyspaikoista:
Kurkut: Jääkaappiin
Banaanit: Huoneenlämpöön
Voi: Jääkaappiin
Kananmunat: Jääkaappiin (ei oveen)
Suklaa: Kuivakaappiin
Maapähkinävoi: Kuivakaappiin
Perunat: Kuivakaappiin (pimeään ja viileään)
Leipä: Huoneenlämpöön pussissa
Tomaatit: Huoneenlämpöön
Avattu punaviini: Jääkaappiin
Majoneesi: Jääkaappiin
Ketsuppi: Avaamattomana kuivakaappiin, avattuna jääkaappiin
Omenat ja viinirypäleet: Jääkaappiin (pesemättöminä)
Soijakastike: Kuivakaappiin
Sipulit: Kuivakaappiin (pimeään ja viileään)
Kananmunat nimittäin pilaantuvat ovessa nopeammin, sillä ne altistuvat lämpötilan vaihtelulle.
Sama sääntö pätee myös maitoon: suomalaisten suosikkijuomaa ei tulisi missään nimessä säilyttää jääkaapin ovessa.
Säilytä kananmunia viileässä tylppä pää ylöspäin
Mikä sitten on paras säilytyspaikka kananmunille? Tasainen lämpötila on munien säilyvyyden a ja o.
Siipikarjaliiton mukaan munat säilyvät parhaiten:
- viileä- tai jääkaapissa (n. 12 - 14 astetta)
- tasaisessa lämpötilassa omassa pakkauksessa
- tylppä pää ylöspäin
Kananmunat kannattaa aina säilyttää se tylpempi puoli ylöspäin, koska kananmunan tylpällä puolella on pieni ilmakupla. Säilyvyys heikkenee, jos laittaa terävän pään ylöspäin.
Lähde: Daily Mail
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa