Yle: Suosikkikastike katosi yhtäkkiä suomalaiskauppojen hyllyiltä – ei johdu hamstraamisesta, vaan kielletystä ainesosasta

Sriracha-kastike

Oletko huomannut, että maailman tunnetuin sriracha-kastike on yhtäkkiä kadonnut suomalaiskauppojen hyllyltä? Yle selvitti syyn tuotteen katoamiseen. 

Menestystuotteeksi maailmanlaajuisesti noussut tulinen Huy Fong -brändin sriracha-kastike on Ylen mukaan kadonnut kauppojen hyllyiltä Suomessa. Kastiketta ei suinkaan ole hamstrattu vallitsevassa poikkeustilanteessa loppuun, vaan sen maahantuonti on yksinkertaisesti lopetettu.

Ylen mukaan tuotteesta paljastui säilöntäainetta, joka on maustekastikkeissa kielletty. Kielletty ainesosa havaitiin Tullin elintarvikevalvonnassa. Tullilaboratoriossa srirachasta löytyi merkitsevä määrä sulfiitteja, joka voi aiheuttaa joillekin ihmisille allergiaa.

– Meillä ei ole tietoa, ovatko sulfiitit kuuluneet tuotteen reseptiin aina vai vasta hetken aikaa, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling Ylelle. 

Kukkokastike onkin amerikkalainen tuote

Logonsa vuoksi kukkokastikkeenakin tunnettu Huy Fong -kastike on alkuperäinen ja tunnetuin sriracha-kastike. Kastikeyrityksen takana on vietnamilainen David Tran, joka pakeni Vietnamin sodan jälkeen Yhdysvaltoihin.

Toisin kuin monet luulevat, Huy Fong Foodsin tunnettua sriracha-kastiketta ei valmisteta Aasiassa, vaan yrityksen pääkonttori ja tehdas sijaitsee Yhdysvaltain Kaliforniassa. Vuonna 2013 tehdas joutui lopettamaan väliaikaisesti toimintansa paikallisten asukkaiden kuukausia kestäneen valituskierteen päätteeksi. Tehtaan lähistöllä asuvat ihmiset olivat kärsineet mausteisen kastikkeen valmistuksen aiheuttamista hajuhaitoista. Asukkaiden mukaan chilikastikkeen valmistus oli aiheuttanut lisäksi jatkuvia hengitysongelmia ja silmäoireita. Tehdas sai kuitenkin lopulta oikeuden päätöksellä jatkaa toimintaansa.

Sriracha-kastike on thaimaalaistyyppinen chilikastike, joka on saanut nimensä thaimaalaisen Si Rachan kaupungin mukaan. Kastiketta valmistetaan tyypillisesti aurinkokuivatuista chileistä, valkosipulista, viinietikasta, sokerista ja suolasta. Srirachaa valmistaa Huy Fong Foodsin lisäksi myös monet muut yritykset.


Osittainen lähde: Yle

***

Testaa resepti: Sriracha-uunilohi

8:12

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja