Yle: Maku ja koostumus kärsivät – uusi valmistusketju poisti lasten kouluruokasuosikin listoilta

28867632
Makaronilaatikko on poistunut monien koulujen ruokalistoilta, uutisoi Yle. Lehtikuva

Makaronilaatikko on perinteisesti kuulunut lasten kouluruokaherkkuihin. Uusi valmistusmenetelmä on kuitenkin poistanut tämän suosikkiruoan ruokalistoilta monissa kunnissa, uutisoi Yle.

Monet kunnat ovat siirtyneet keskuskeittiöihin kouluruoan valmistuksessa. Uusi kylmävalmistusmenetelmä on saanut aikaan sen, että ruoka joudutaan valmistamaan keskuskeittiöissä useita päiviä etukäteen.

Niin kutsutulla kylmävalmistuksella valmistettu ruoka kuljetetaan kouluihin ja lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua. Kaikki ruoat eivät sovellu uudelleenlämmitettäviksi, joten uusi valmistusmenetelmä on pistänyt kouluruokalistat uuteen uskoon. 

Kritiikkiä myös vanhemmilta

Muun muassa perinteisesti lasten herkkuna tunnetun makaronilaatikon maku ja rakenne kärsivät liikaa, joten se on jouduttu poistamaan ruokalistoilta useammassa koulussa.

– Makaronilaatikko oli meillä listalla, mutta se poistettettiin. Myönnän, että se kärsi lämmityksestä eikä ollut hyvää, kertoo Ylen haastattele Lohjan ruokapalvelupäällikkö Jere Jantunen

Uusi tapa tehdä ruokaa on saanut kritiikkiä myös koululaisten vanhemmilta, sillä kylmävalmistus on muuttanut joidenkin ruokien makua ja koostumusta huomattavasti. Vaikka uusi valmistusmenetelmä on saanut paljon kritiikkiä, myös positiivisia puolia uudella, kustannuksia säästävällä valmistusmenetelmällä on. 

– Vaikka uusi menetelmä on ollut haastava, niin yksi hyvä asia on saatu takaisin. Ruuan tuoksu on palannut ruokaloihin, kun ruoka lämmitetään paikan päällä, Jantunen iloitsee haastattelussa.

Lähde: Yle

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja