Yle: Maku ja koostumus kärsivät – uusi valmistusketju poisti lasten kouluruokasuosikin listoilta
Makaronilaatikko on perinteisesti kuulunut lasten kouluruokaherkkuihin. Uusi valmistusmenetelmä on kuitenkin poistanut tämän suosikkiruoan ruokalistoilta monissa kunnissa, uutisoi Yle.
Monet kunnat ovat siirtyneet keskuskeittiöihin kouluruoan valmistuksessa. Uusi kylmävalmistusmenetelmä on saanut aikaan sen, että ruoka joudutaan valmistamaan keskuskeittiöissä useita päiviä etukäteen.
Niin kutsutulla kylmävalmistuksella valmistettu ruoka kuljetetaan kouluihin ja lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua. Kaikki ruoat eivät sovellu uudelleenlämmitettäviksi, joten uusi valmistusmenetelmä on pistänyt kouluruokalistat uuteen uskoon.
Kritiikkiä myös vanhemmilta
Muun muassa perinteisesti lasten herkkuna tunnetun makaronilaatikon maku ja rakenne kärsivät liikaa, joten se on jouduttu poistamaan ruokalistoilta useammassa koulussa.
– Makaronilaatikko oli meillä listalla, mutta se poistettettiin. Myönnän, että se kärsi lämmityksestä eikä ollut hyvää, kertoo Ylen haastattele Lohjan ruokapalvelupäällikkö Jere Jantunen.
Uusi tapa tehdä ruokaa on saanut kritiikkiä myös koululaisten vanhemmilta, sillä kylmävalmistus on muuttanut joidenkin ruokien makua ja koostumusta huomattavasti. Vaikka uusi valmistusmenetelmä on saanut paljon kritiikkiä, myös positiivisia puolia uudella, kustannuksia säästävällä valmistusmenetelmällä on.
– Vaikka uusi menetelmä on ollut haastava, niin yksi hyvä asia on saatu takaisin. Ruuan tuoksu on palannut ruokaloihin, kun ruoka lämmitetään paikan päällä, Jantunen iloitsee haastattelussa.
Lähde: Yle
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan