Yle: Kuinka vaikeaksi on oluen ostaminen Suomessa tehty? Älytön pykälä sai jopa poliisin hämilleen

olutpullo
Lieksalaiskioski saa myydä olutta ainoastaan takaoven kautta. Shutterstock

Yle Pohjois-Karjalan haastattelema lieksalainen poliisi ihmettelee, kuinka vaikeaksi oluen ostaminen on Suomessa tehty.

Sääntö-Suomi ja erityisesti alkoholilain outoudet ovat jälleen nousseet uutisotsikoihin. Yle kertoo tuoreesta tapauksesta, jossa lieksalainen poliisi oli palaamassa kotiin työvuorostaan ja hämmästyi kioskilla poiketessaan alkoholilain älyttömyydestä.  Vanhempi konstaapeli Ari Eskelinen ei voinut ostaa kioskin luukusta saunaolutta, vaan oluet piti lain mukaan hakea kioskirakennuksen takaovesta.

Sääntö perustuu Suomen alkoholilakiin perustuvaan vähittäismyyntilupaan, joka estää luukun kautta tapahtuvan myynnin. Lieksan Autogrilli Oy:n yrittäjä Leena Tuomainen pitää sääntöä älyttömänä ja kertoo Ylelle sen olevan myös turvallisuusriski.

– Asiakas pitää päästää sisälle takaoven kautta myyntitiloihin. Koen tämän turvallisuusriskinä, Tuomainen kertoo Ylelle.

Kioskilla asioinut poliisi Ari Eskelinen on vienyt asiaa eteenpäin ja lähestynyt avoimella kirjeella perussuomalaisten kansanedustajaa Kari Kulmalaa. Kulmala kertoo asian menevän eduskuntaryhmän käsittelyyn.

Suomalaisyrityksen lonkeroa ei saa myydä ravintoloissa

Suomalainen Laitilan Wirvoitusjuomatehdas toi heinäkuun alussa Alkoihin myyntiin uuden Gini Long Drink -lonkeron. Yritys kuitenkin joutui erikoisen ongelman eteen: 6,0 prosentin vahvuinen lonkero ei sovellu ravintolamyyntiin – paitsi jos sitä tarjoillaan miniannoksina.

– Uutuutta olisi mahdollista myydä ravintoloissa ja tapahtumissakin, mutta enintään 8 cl:n annoksina. Suomen käsittämätön alkoholilaki pitää sisällään tällaisenkin omituisuuden, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta kommentoitiin heinäkuussa.

Juomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikan mukaan on erikoista, että samaa juomaa saa anniskella 5,5 prosentin vahvuisena puolen litran annoksina yhdelle asiakkaalle, mutta 6,0 prosentin juomaa vain pieninä 8 senttilitran annoksina.

– Puhumattakaan siitä, että yli kaksi kertaa vahvempaa viiniä saa anniskella jopa litran annoksen kerrallaan. Kotonahan sitä saa 6,0 %:sta lonkeroakin sitten juoda tölkkitolkulla, Aarikka päivitteli.

Lähde: Yle

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!