Yle: Juustoleipä vai leipäjuusto – ikuisuuskysymys jakaa suomalaisten mielipiteet
Jos kainuulaiselle juustoleivän ystävälle puhuu leipäjuustosta, pahoittaa hänen mielensä, kertoo Yle.
Kiista perinneherkun nimestä on Suomessa vahvasti läsnä, sillä osa on vakaasti sitä mieltä, että tutun herkun nimi on leipäjuusto – ja osa ei suostu myöntämään, etteikö herkun nimi olisi oikeasti juustoleipä.
Ylen mukaan juustoleivän nimitys vaihtelee Suomessa murrealueen mukaan. Länsi-Suomessa perinneruokaa nimitetään vakiintuneesti leipäjuustoksi. Vaalan alueella kiista tuotteen oikeasta nimestä käy erityisen kiivaana, sillä kunnan itäosassa käytetään nimitystä juustoleipä ja länsiosassa herkutellaan leipäjuustoa. Vaala vaihtoi maakuntaa tänä vuonna, ja tämän muutoksen kirvoittamana klassikkoherkun nimeenkin on toivottu muutosta.
– Eräs kuluttaja otti meihin yhteyttä ja vaati, että nimi pitäisi nyt muuttaa leipäjuustoksi, kun kunta siirtyi toisen maakunnan puolelle. Mutta näinhän se ei mene, Vaalan juustolan toimitusjohtaja Pirkko Suhonen toteaa Ylelle.
Lähde: Yle
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti