Yksi perunalajike, josta syntyy "törkeän hyvä muusi" – käytätkö sinä?

muusi
Shutterstock

Mistä perunalajikkeesta syntyy se kaikkien aikojen paras perunamuusi?

Onnistuneen perunamuusin salaisuus on lajikkeen valinnassa – ja tietysti voissa. Mikä tahansa jauhoinen lajike on hyvä, mutta monet kokit suosivat rosamundaa. Keittiömestari Sasu Laukkosen mukaan muusiin kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla puikulaperunaa, sillä siitä saa tehtyä uskomattoman maistuvan muusin.

– Puikulasta tulee ihan törkeän hyvä muusi, kun sen osaa vain tehdä oikein.

Tiesitkö?
Lapin Puikulalla on EU:n nimisuoja, eli vain Lapissa tuotettua puikulaperunaa tai siitä valmistettuja tuotteita voidaan markkinoida Lapin Puikula -nimellä.

Puikulaperunoiden rakenne on sellainen, että niiden sisusta kypsyy todella nopeasti, mutta kuoria kohti kypsyminen on hitaampaa. Siksi puikulaa ei kannata pilkkoa liian pieniksi paloiksi ennen keittämistä, eikä varsinkaan viipaleiksi.

Sen sijaan Laukkonen neuvoo leikkaamaan puikulan pitkittäin puoliksi ja sen jälkeen vain muutamaan osaan, jolloin lohkot jäävät riittävän suuriksi. Näin sisusta ei pääse imaisemaan itseensä liikaa keitinvettä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!