Suomalaisten suosikkiolut grilliruokien kanssa on vaalea lager.
Taloustutkimus selvitti suomalaisten näkemyksiä eri oluttyyppien sopivuudesta grilliruokien kanssa ja vaalea lager sopi parhaiten yhteen kahdeksasta ruoasta seitsemän kanssa. Kyselyssä vastaajia pyydettiin valitsemaan ne ruoat, joiden kanssa sopii vaalea lager, vehnäolut, tumma lager, porter tai stout ja India Pale Ale (IPA) tai American Pale Ale (APA).
Taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaisista lähes kaksi kolmasosaa yhdistää mieluiten grillimakkaran ja vaalean lagerin. Lähes yhtä usein vaalea lager sopii parhaiten broilerin lihan kanssa. Panimoravintola Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suviala ei ylläty tuloksista.
– Vaalea lager on suomalaisten suosikki saunaoluena ja on yleistä, että sama olut valitaan myös ruoalle. Vaalea lager broilerin lihan kanssa on erinomainen valinta, mutta erilaisten makkaroiden kanssa voisi kokeilla välillä vaikkapa vähän reilummin humaloitua vaaleaa lageria eli pilsneriä ja vahvasti maustetuiden makkaroiden kanssa IPA- tai APA-olutta.
Suomalaiset ovat aktiivista grillauskansaa ja suosivat grilliruokien kanssa maailman suosituinta oluttyyppiä, vaaleata lageria. Vaalean lagerin suosio oli kyselyssä todella vankka.
Vastaajien mielestä vaalea lager sopi hyvin erityisesti grillimakkaran ja broilerin kanssa, mutta myös lohen, porsaanlihan ja grillattujen kasvisten kanssa. Vaalea lager yhdistettiin muita oluita useammin myös äyriäisiin ja hedelmiin.
– Oluen ja ruoan yhdistämiseen voi hakea vaihtelua valitsemalla rasvaisen kalan kuten lohen kanssa vähän reilummin humaloitua pilsneriä ja bbq-kastikkeella maustetun rasvaisen porsaan lihan kanssa maltaisemman oluen kuten tumman lagerin tai kevyesti paahtuneen makuisen stoutin tai portterin. Äyriäisten kanssa voisi kokeilla tukevasti humaloitua pilsneriä tai IPA- tai APA-olutta, Suviala vinkkaa.
