Yksi juoma, jonka asiantuntija valitsisi joulupöytään: Sopii parhaiten yhteen kaikkien ruokien kanssa
Viini kuuluu oleellisena osana suomalaista joulupöytää, mutta kysymys kuuluukin, millainen viini kinkun ja laatikoiden rinnalle kannattaa hankkia.
Toisin kuin moni suomalainen tekee, Altian Brand Manager Philip Aminoff neuvoo jättämään kaikkein täyteläisimmät punaviinit hyllyyn ja valitsemaan lasiin mieluummin keskitäyteläisiä ja pehmeitä, hieman hapokkaita viinejä.
– Viinin ja jouluruoan yhdistäminen on haastavaa, joten liikkeelle kannattaa lähteä siitä, mitä itse haluaa juoda, Aminoff opastaa.
– Täydellistä makuparia on vaikea löytää, joten ehkä kannattaa valita joulupöytään mieluisensa viini ja yrittää olla syömättä samaan aikaan, mies vitsailee.
Vaikka punaviinit kuuluvat perinteisesti joulupöytään, mukavuusalueelta kannattaa myös joskus astua sivuun. Aminoffin mukaan esimerkiksi hieman hedelmäinen ja kehittynyt Chardonney voisi toimia kinkun kanssa hyvin, mutta kenties paras makupari jouluruoille löytyy miehen mukaan roseeviinistä.
Kuohuva auttaa puhdistamaan suuta
Samoilla linjoilla on myös Altian Brand Manager Taru Jaakkola, joka suosittelee nauttimaan jouluruokien kumppanina roseekuohuvaa. Roseista löytyy perinteistä kuohuvaa hieman enemmän rakennetta ja tanniineja, jotka Jaakkolan mukaan helpottavat ruokiin yhdistämistä.
Kuohuviineissä on myös toinen hyvä puoli, joka auttaa nauttimaan ruoista entistä enemmän.
– Samalla kun joulupöytä on sellainen sekamelska, kuohuva puhdistaa hyvin suuta ruokien välissä, Jaakkola vinkkaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti