Ykkössuosikki onkin suomalainen erikoisuus – tiesitkö näitä faktoja leivästä?

Ruisleipä (1)
Ruisleipä on suomalaisten ykkössuosikki. Shutterstock

Leipä on olennainen osa monen suomalaisen arkiruokailuja, mutta tiedätkö, mikä on Suomen suosituin leipä? Lue mielenkiintoiset leipäfaktat!

"Suomalainen erikoisuus"

Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus, revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä.

Suomen suosituin leipä

Ruisleipää pidetään suomalaisena klassikkona, ja tämä näkyy myös leipien myyntitilastoissa. Vaasan Ruispalat on jo vuosia pitänyt kärkipaikkaa Suomen suosituimpana leipänä.

Ensimmäiset paahtoleivät

Fazer toi Suomessa kauppoihin paahtoleivän vuonna 1966. Sittemmin paahtoleipävalikoimat ovat laajentuneet hurjasti, mutta paahtoleivät käyvät yhä vuonna 2015 kaupaksi leipäosastoilla.

Huolestuttava leipähävikki

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään useimmiten pois nimenomaan leipää – tuoreiden hedelmien, vihannesten juuresten ja kahvin lisäksi. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimukseen vastanneista peräti 40 prosenttia myönsi heittävänsä pois leipää kuukausittain tai sitä useammin.

Paahtoleipätrendi leviää

Maailmalla leviää parhaimmillaan paahtoleipätrendi, joka lähti leviämään vuosi sitten San Fransiscosta. Siellä paikallinen kahvilanpitäjä Giulietta Carrell nosti paahtoleivän kuuluisuuteen. Paahtoleipäinnostus levisi yllättäen Yhdysvalloissa ja pian sitä oli eri muodoissa tarjolla trendikahviloiden ruokalistoilla ympäri maata. Jää nähtäväksi, missä muodossa trendi rantautuu Suomeen.

Lähde: Deski, Vaasan, Fazer, Kuluttajaliitto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja