Yhteys vakaviin sairauksiin? Rasvaisesta ruokavaliosta paljastui huolestuttavia terveysvaikutuksia

pekoni
Tuore tutkimus avaa mekanismeja runsasrasvaisen ruokavalion ja kasvainten synnyn yhteydestä. Shutterstock

Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa muutoksia suoliston limakalvoille ja nostaa kasvainten kehittymisen riskiä, esittää tuore, Harvard Medical Schoolin tekemä tutkimus.

Tuore tutkimus avaa yhteyttä runsasrasvaisen ruokavalion ja kasvainten välillä. Tutkijoiden mukaan tutkimus saattaa selittää yhteyden ylipainon, runsaan rasvankäytön ja syövän välillä.

Harvard Medical Schoolin tutkimus tehtiin hiirillä, joille syötettiin joko runsasrasvaista tai niin sanotusti, tavallista, vähemmän rasvaa sisältävää ruokaa. Kävi ilmi, että runsasrasvaista ruokavaliota noudattaneet hiiret olivat suuremmassa riskissä solumuutoksille, jotka voivat johtaa syöpäkasvainten kehittymiseen verrattuna hiiriin, jotka söivät vähemmän rasvaa.

– Linkistä runsasrasvaisen ruokavalion ja peräsuolen syövän välillä on raportoitu jo vuosia, mutta siihen liittyvät mekanismit ovat olleet pimennossa, totesi tutkimusta johtanut Semir Beyaz.

– Tutkimuksemme näyttää ensimmäistä kertaa tarkalleen, miten runsasrasvainen ruokavalio säätelee suoliston kantasolujen toimintaa ja miten tämä vaikuttaa kasvainten muodostumiseen.

Hiirille syötetty ruokavalio koostui 60-prosenttisesti rasvasta, ja hiiret noudattivat sitä 9–12 kuukauden ajan. Tavallisessa ruokavaliossa puolestaan oli länsimaisen ruokavalion tapaan rasvaa 20–40 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Nature-julkaisussa.

Lähde: Independent

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!