Mainos
Mainos

Yhdysvaltalaisen luksushotellin asiakkaille tarjoiltiin Sinistä Lenkkiä – "makkarat katosivat nopeasti vieraiden suihin"

Monelle saattaa tulla yllätyksenä tieto siitä, että suomalaisten suosikkimakkaraa on 1980-luvulla tarjoiltu newyorkilaisen hienostohotellin asukkaille. 

Videolla kokki neuvoo, kuinka makkaraa kannattaa lähteä paistamaan. 

Kari Martialan ja Helena Lylyharjun tuoreessa Makkara! Tee sitä, syö sitä -kirjassa paljastettiin hauska yksityiskohta suomalaisille rakkaan makkaran, Sinisen Lenkin, historiasta.

Kirjassa kerrottiin ikonisen makkaran päässeen aikoinaan yhden maailman arvostetuimman ja tunnetuimman hotellin ruokalistalle, kun New Yorkissa sijaitsevassa hotelli Waldford Astoriassa järjestettiin 1980-luvulla suomalaisen ruoan viikko. 

Viikon aikana juhlaillallisille tarjolle katettiin muun muassa Sinistä Lenkkiä. Hotellin keittiössä makkara viilutettiin taidokkaasti ja paistettiin uunissa. 

– Valmiista makkaroista syntyi komeita asetelmia valtaville hopeisille vadeille, ja ne tuotiin tarjolle suurien kupujen alla. Makkarat hävisivät nopeasti vieraiden suihin, kirjassa paljastetaan. 

Alta löydät HKScanin keittiömestari Timo Turkan reseptin hotellin tarjoamaan herkkuun.

Sininen Lenkki goes Waldorf Astoria

1 pkt Sininen Lenkki -makkaraa

Viillota makkarat omalla tyylilläsi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia, kunnes makkarassa on kaunis väri ja makkara on läpikotaisin kuuma. 

Voit tarjota makkaran esimerkiksi ryytisinappikastikkeen kera.

Ryytisinappikastike

2,5 dl täysmaitoa
0,5 dl vehnäjauhoa
25 g voita
1 rkl ryytisinappia
1 rkl sitruunamehua

Sulata voi kattilassa ja vatkaa jauhot sekaan. Kuumenna kuumaksi ja kaada maito sekaan koko ajan vispilällä vatkaten, jotta kastike ei paakkuunnu. Mausta kastike ryytisinapilla ja sitruunamehulla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. 

Lähde: Makkara! Tee sitä, syö sitä. Kari Martiala, Helena Lylyharju, Gummerus 2018

***

Korjaus 8.10.2018 klo 9.40. Sinappikastikkeen resepti lisätty artikkeliin.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja