Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vuosikymmenten sokerisalaliiton hurja tarina: Tutkijoita lahjottiin vähättelemään sokerin vaaroja, kaikesta syytettiin rasvaa

Lehtikuva
Julkaistu 15.09.2016 19:24

MTV UUTISET

Yhdysvalloissa sokeriteollisuus harhautti terveysviranomaiset syyttämään kovia rasvoja sydänongelmista lahjomalla tutkijat väittämään, ettei sokerista ole vaaraa. Temppu vaikuttaa terveysohjeisiin vielä nykyäänkin.

Kalifornian yliopiston tutkija kävi läpi sokerialan lobbausjärjestön Sugar Research Foundation'in papereita kuusikymmentäluvulta. Niiden mukaan järjestö maksoi nykyrahassa noin 50 000 dollaria kolmelle Harvardin yliopiston tutkijalle tieteellisestä artikkelista, jossa käytiin läpi sokerin ja rasvojen terveysvaikutuksia sydänsairauksiin. Järjestö oli valinnut tutkimukset, joihin artikkeli perustui. Artikkeli julkaistiin arvovaltaisessa New England Journal of Medicine -tiedejulkaisusarjassa 60-luvun lopulla.

Seurauksena oli, että terveysviranomaiset Yhdysvalloissa syyttivät vuosikymmeniä tyydyttyneitä rasvoja sydänsairauksien syyksi ja sokeria lähinnä hammasvaurioita aiheuttavaksi tyhjiksi kaloreiksi.

Yksi lahjotuista tutkijoista nousi myöhemmin Yhdysvaltain maatalousministeriön ravinneohjelman johtoon. Siellä hän vaikutti vuonna 1977 julkaistuihin suuntaviivoihin, joihin perustui myöhempi koko liittovaltion ravinneohje.

Kaikki kolme tutkijaa ovat sittemmin kuolleet.
Vasta viime vuosina maailman terveysjärjestö WHO ja Yhdysvaltain sydänsairauksien järjestö AHA ovat nostaneet sokerin roolin esiin sydänongelmissa.

Jatkuu edelleen

Viime vuonna New York Times -lehti paljasti, että maailman johtava sokeroitujen juomien valmistaja Coca-Cola on rahoittanut miljoonilla dollareilla tutkijoita. Yhtiö on halunnut tuoda esiin, ettei sokeroiduilla juomilla ole yhteyttä ylipainoon.

Uutistoimisto AP puolestaan kertoi tämän vuoden heinäkuussa, että karamelliteollisuus oli rahoittanut tutkimuksia, joissa väitetään, että lapset jotka syövät karkkia painavat vähemmän kuin ne jotka eivät syö.

–Tutkimukset, jotka julkaistaan arvovaltaisessa artikkelisarjassa, ohjaavat tieteellistä keskustelua ja vaikuttavat siten linjauksiin, sanoo lääketieteen tohtori, professori Stanton Glanz Kalifornian yliopistosta International New York Times -lehdelle. Hänen artikkelinsa asiasta julkaistiin maanantaina JAMA Internal medicine -artikelisarjassa.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat. 

11:23Sokeri lihottaa suomalaislapsia

Lähde: The New York Times

Lisää aiheesta:

Suupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanPunaisen ja prosessoidun lihan syömistä ei tarvitsekaan rajoittaa? Tutkijoiden tuore kohuväite aiheutti kritiikkiryöpyn: "Vastuutonta!"Tutkijat väittävät: Sokeriteollisuus tiesi vuosikymmeniä sokerin terveysriskeistä, mutta jätti asian pimentoonKiista limujen terveellisyydestä yltyy: Kannattaako valita light- vai sokeriversio?Sokeriteollisuuden salaliitto paljastui: "Keskustelua ohjattu vuosikymmenten ajan"Totuus rasvasta ja sokerista? Sydänlääkäri tyrmää täysin vuosikymmenten uskomukset
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • Eilen11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!