Vuosikymmenten sokerisalaliiton hurja tarina: Tutkijoita lahjottiin vähättelemään sokerin vaaroja, kaikesta syytettiin rasvaa
Yhdysvalloissa sokeriteollisuus harhautti terveysviranomaiset syyttämään kovia rasvoja sydänongelmista lahjomalla tutkijat väittämään, ettei sokerista ole vaaraa. Temppu vaikuttaa terveysohjeisiin vielä nykyäänkin.
Kalifornian yliopiston tutkija kävi läpi sokerialan lobbausjärjestön Sugar Research Foundation'in papereita kuusikymmentäluvulta. Niiden mukaan järjestö maksoi nykyrahassa noin 50 000 dollaria kolmelle Harvardin yliopiston tutkijalle tieteellisestä artikkelista, jossa käytiin läpi sokerin ja rasvojen terveysvaikutuksia sydänsairauksiin. Järjestö oli valinnut tutkimukset, joihin artikkeli perustui. Artikkeli julkaistiin arvovaltaisessa New England Journal of Medicine -tiedejulkaisusarjassa 60-luvun lopulla.
Seurauksena oli, että terveysviranomaiset Yhdysvalloissa syyttivät vuosikymmeniä tyydyttyneitä rasvoja sydänsairauksien syyksi ja sokeria lähinnä hammasvaurioita aiheuttavaksi tyhjiksi kaloreiksi.
Yksi lahjotuista tutkijoista nousi myöhemmin Yhdysvaltain maatalousministeriön ravinneohjelman johtoon. Siellä hän vaikutti vuonna 1977 julkaistuihin suuntaviivoihin, joihin perustui myöhempi koko liittovaltion ravinneohje.
Kaikki kolme tutkijaa ovat sittemmin kuolleet.
Vasta viime vuosina maailman terveysjärjestö WHO ja Yhdysvaltain sydänsairauksien järjestö AHA ovat nostaneet sokerin roolin esiin sydänongelmissa.
Jatkuu edelleen
Viime vuonna New York Times -lehti paljasti, että maailman johtava sokeroitujen juomien valmistaja Coca-Cola on rahoittanut miljoonilla dollareilla tutkijoita. Yhtiö on halunnut tuoda esiin, ettei sokeroiduilla juomilla ole yhteyttä ylipainoon.
Uutistoimisto AP puolestaan kertoi tämän vuoden heinäkuussa, että karamelliteollisuus oli rahoittanut tutkimuksia, joissa väitetään, että lapset jotka syövät karkkia painavat vähemmän kuin ne jotka eivät syö.
–Tutkimukset, jotka julkaistaan arvovaltaisessa artikkelisarjassa, ohjaavat tieteellistä keskustelua ja vaikuttavat siten linjauksiin, sanoo lääketieteen tohtori, professori Stanton Glanz Kalifornian yliopistosta International New York Times -lehdelle. Hänen artikkelinsa asiasta julkaistiin maanantaina JAMA Internal medicine -artikelisarjassa.
Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat.
Lähde: The New York Times
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka