Vuoden viinit 2017: Johan on yllätys! Vuoden paras valkoviini onkin laatikkoviini – näitä hamstrataan kohta Alkosta

Vuoden viinit 2017
Shutterstock/Alko/Vuoden Viinit

Vuoden viinit 2017 on julkistettu. Uudistetussa kilpailussa valittiin peräti neljä kultamitalistia omasta kategoriastaan.

Vuoden viinit 2017 -kilpailun tulokset on julkistettu. Voittajaviinit eivät tänäkään vuonna käy kukkarolle kalliiksi, sillä kategorioiden voittajista löytyy pulloja kympin molemmin puolin. Perinteisesti viinikilpailujen voittajaviinien menekki kasvaa hurjasti Alkossa ja hyllyt ammottavat tyhjyyttään.

Vuoden valkoviini: Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2016, 34,50€/3 litraa, Alkon tilausvalikoima.
Vuoden punaviini:  Femar Vini Gran Appasso 2015, 12,99€ Alkon tilausvalikoima
Vuoden roséviini: Thandi Shiraz Rosé 2016, 8,99€
Vuoden kuohuviini Lindauer Cuvée Brut, 12,95€

Vuoden valkoviiniksi valikoitui tänä vuonna sokkomaistelussa yllättäen laatikkoviini, Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2016. Viiniä myydään Alkon tilausvalikoimassa ja 3 litran tonkka maksaa 34,50 euroa. Vuoden viinit -kilpailun puheenjohtaja Erkki Piitulainen kommentoi Turun Sanomille, että laatikkoviinin valinta vuoden viiniksi on ainutlaatuista.

– Voihan sitä tavallaan pitää yllätyksenä, mutta toisaalta sama viini voitti viime vuonna Vuoden viinin tittelin. Ja laatikkoviineistä löytyy nykyisin erittäin hyviä viinejä, Piitulainen sanoo Turun Sanomille.

Raadin mukaan voittajavalkoviinin tuoksu on avoin ja rypäleelle tyypillinen. Siitä voi löytää mustaherukan lehteä, ruohoa, yrttejä ja karviaista. Viinin runsas maku on kuiva, keskihapokas ja vastaa tuoksua. Tasapainoisen viinin viipyvä jälkimaku on kypsän hapokas.

Kilpailu uudistettiin

Vuoden Viinit -kilpailu järjestettiin jo 20. kertaa. Mukana oli tänä vuonna yli 700 ehdokasta eri viinikategorioista. 

Kilpailuun osallistuvat viinit jaetaan perinteisesti ryhmiin alkuperän, pakkauksen ja hinnan perusteella. Kilpailu on ainoa lajissaan Suomessa. Sääntöjen mukaan Vuoden Viiniksi valitaan se sarjansa voittanut viini, joka erottuu selvimmin muiden sarjojen voittajista.

Vuoden Viinit -kilpailun tuomaristossa istuu kokeneita ja alaan perehtyneitä viinialan ammattilaisia ja -maistajia. Viinit maistellaan sokkona.

Tänä vuonna kilpailua kuitenkin uudistettiin niin, että eri viinityypeistä valittiin omat voittajat: kultamitaleja jaettiin näin ollen sekä valko-,puna-, rosé- että kuohuviineille. Näiden neljän voittajan joukosta valitaan vielä yksi vuoden viini 2017, joka julkistetaan 5.4.2017.

Vuoden viineistä uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat. Lue lisää kilpailusta ja kategorian voittajista Vuoden viinit -kilpailun sivuilta.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja