Vuoden viini -ehdokkaat valittu — nämä kriteerit huippuviinin tulee täyttää

viini
Shutterstock

Viini-lehden asiantuntijat ovat jälleen laittaneet viinit paremmuusjärjestykseen. Lue mitkä ovat viiden tähden arvoisen viinin tiukat kriteerit.

Vuoden viini -finalistit on jälleen valittu. Asiantunteva kaksikko, Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo, maistelivat ja arvioivat sokkona vuoden aikana kaikki Alkon vakiovalikoiman yli 1500 viiniä.

Vuoden viinin tuleekin löytyä Alkon vakiovalikoimasta ja olla hintaluokaltaan noin alle 30 euron arvoinen.

Jotta viini päätyisi finalistien joukkoon, sen tulee saada asiantuntijoilta täydet viisi tähteä. Antti Rinta-Huumo paljasti Ruoka, Viini ja Hyvä elämä -messuilla viiden tähden viinin tiukat kriteerit.

Tasapaino kaikkien osien välillä

Ensimmäinen hyvän viinin kriteeri liittyy valmistukseen. Jotta viini saisi täydet viisi tähteä, tulee viinin olla teknisesti puhdas ja hyvin tehty, kertoo Rinta-Huumo.

— Jos epäillään teknistä vikaa, kuten likaista tynnyriä tai korkkivikaa, viinille annetaan uusi mahdollisuus ja sitä maistetaan uudestaan.

Toinen tärkeä kriteeri hyvälle viinille harmonisuus. Valkoviinistä tulee löytyä tasapaino hapokkuuden ja punaviineissä tanniinisuuden kanssa. 

— Hyvässä viinissä mikään ei töki, vaan se on tasapainoinen ja harmoninen kokonaisuus, Rinta-Huumo kiteyttää.

Tasapaino tulee löytyä myös hedelmäisyyden, alkoholin, mahdollisen jäännössokerin ja mahdollisen tammisuuden välillä.

Viinit ovat verrattavissa ihmisiin

Rinta-Huumo vertaa viinin rakennetta ihmiseen, joka pysyy kasassa luiden ja lihasten avulla. Myös viineissä on havaittavissa omat luustonsa ja lihaksistonsa.

— Valkoviineissä luusto tulee hapokkuudesta ja punaviineissä suuta kuivattavasta tanniinisuudesta. Kaikissa viineissä lihaksisto tulee hedelmäisyydestä, alkoholisuudesta sekä jäännössokerin tai tammen käytöstä.

Mutta kuten ihmisetkin, myös viinit ovat muodoiltaan ja mittasuhteiltaan erilaisia. Toiset ovat hieman pyöreämpiä kun toiset puolestaan ovat rotevampia.

"Viinin tulee olla jäljitettävissä"

Viimeinen, Rinta-Huumon sanoin jopa hieman elitistinen kriteeri liittyy viinin luonteikkuuteen. Viinistä tulee nimittäin löytyä persoonallisuutta ja jäljitettävyyttä. 

— Viiden tähden viinin tulee edustaa erinomaisesti lajikettaan tai kasvupaikkaansa, Rinta-Huumo kertoo.

Näiden kriteerien ja tuhansien maistelukertojen jälkeen kaksikko on valinnut omat ehdokkaansa vuoden viineiksi.

Ehdokkaat Vuoden valkoviiniksi 

Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 2014 (San Antonio, Chile, 12,99 e)

Trimbach Pinot Gris Rèserve 2012 (Alsace, Ranska, 19,90 e)

La Soufrandise Pouilly-Fuissè Vielles 2013 (Bourgogne, Ranska, 21,90 e)’

Ehdokkaat Vuoden punaviiniksi 

Luigi Bosca Cabernet Franc 2011 (Mendoza, Argentiina, 17,89 e)

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011 (Veneto, Italia, 19,97 e)

Coma Vella 2007 (Katalonia, Espanja, 31,90 e)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat