Voinen salviarisotto limellä
Sitä on tullut tehtyä monenmoista risottoa, mutta taas tuli opittua hiukan uutta. Voinen salviarisotto puhkeaa kukkaan vasta lopuksi, kun voikastike kaadetaan mehevöittämään ruoka ja lisätään limeä leikkaamaan rasvan raskautta ja tuomaan hauskaa sävyä.
Kun kastike on valmis, kannattaa nuuhkaista sitä piiiiitkään hurmaavan tuoksun takia. Mutta varo, se voi aiheuttaa akuuttia matkakuumetta Italiaan.
PS. Tsekkaa myös muut risottoreseptit! Ja hyppää mukaan Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
VOINEN SALVIARISOTTO LIMELLÄ
4-6 hlölle riippuen, onko alku- tai pääruokaSalvia-voikastike:
250 g voita
kourallinen salvianlehtiä
2 valkosipulinkynttä, kevyesti murskattuna
kourallinen raastettu Grana Padano -juustoa (tai parmesaania)
suolaa
mustapippuriaRisotto:
300 g risottoriisiä
oliiviöljyä
1-1,5 l kasvislientä
1 lime
suolaa
mustapippuria
kourallinen raastettua Grana Padano -juustoa tai parmesaania
Tee ensin kastike. Sulata voi pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Lisää salvia, valkosipuli ja ripaus suolaa ja mustapippuria. Anna kuumeta, kunnes voi alkaa kevyesti vaahdota. Älä anna valkosipulin ja salvian ruskistua.
Lisää juustoraaste ja surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada kastike pieneen kannuun tai vastaavaan ja viilennä se joutuisasti esim. laittamalla kannu kylmällä vedellä ja jäillä täytettyyn kulhoon ja sitten jääkaappiin tai kylmällä kelillä laittamalla kannu parvekkeelle. Kastikkeen täytyy vain jäähtyä, ei jäätyä. Jäähdyttämisen tarkoitus on, ettei ainesosat erotu.
Raasta limen kuori ja purista siitä mehu talteen. Kuumenna kattila keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan öljyä ja kaada mukaan riisi. Pyörittele riisiä muutama minuutti, jotta siitä irtoaa tärkkelystä. Kaada sekaan kauhallinen kasvislientä, laske lämpöä miedolle ja lisää lientä, kun se alkaa loppua. Toista tätä, kunnes riisi alkaa olla al dente ja risotto on kermaisen mehevää.
Kaada risoton päälle salvia-voikastike ja pyöritä se kunnolla sekaan. Lisää limen kuoriraaste ja mehu sekä loput juustosta asteittain säätäen samalla suolaisuutta ja sitruksisuutta. Maista ja mausta. Tarjoa puuromaisen valuvana ja mehevänä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti