Vitamiinipitoista ja ilmaista herkkua – näin hyödynnät ruusunmarjat

shutterstock_116093359
Kaikkien ruusujen marjoja voidaan hyödyntää ruoanlaitossa. Kuvassa koiranruusun kiulukoita. Shutterstock

Punertaviksi muuttuvat ruusunmarjat ovat vitamiinipommeja, joita kannattaa hyödyntää erimerkiksi keittoihin, hilloihin ja marmeladeihin.

Ruusunmarjat alkavat kypsyä suomalaispihoissa, ja pian alkaa olla aika hyödyntää nämä hurjan terveelliset ilmaiset herkut. Poimi vinkit siihen, kuinka ruusunmarjat jalostuvat kotikeittössä herkulliseksi ruusunmarjamarmeladiksi.

Allt om Mat -sivuston reseptillä ruusunmarjat maistuvat osana herkullista marmeladia. Kannattaa varautua siihen, että marjojen perkaaminen vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos on onnistuessaan kaiken vaivan arvoista.

TIESITKÖ? Ruusunmarjat sisältävät C-vitamiinia erityisen paljon – jopa enemmän kuin vitamiinipitoisuutensa vuoksi ylistetty appelsiini. C-vitamiinin lisäksi ruusunmarjoissa on hyödyllistä A-vitamiinia sekä kuitua.

Ruusunmarjamarmeladi

1 sitruuna (kuori raastettuna ja mehuna)
puolikas vaniljatanko
1 dl raakasokeria
2 dl hillosokeria
500 grammaa tuoreita ruusunmarjoja
(1–2 rkl vettä)

Poista ruusunmarjoista siemenet ja kuoret. Hienonna marjat veitsellä.

Lisää kattilaan ruusunmarjat, sitruunamehu ja sitruunankuoret.

Raavi veitsellä vaniljatangosta siemeniä kattilaan ja lisää sekä siemenet että vaniljatanko kattilaan.

Kiehauta seos ja keitä sitä koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia. Jos tuntuu, että seos on liian paksua, lisää sen joukkoon hieman vettä.

Lisää seokseen raakasokeri ja hillosokeri. Keitä noin 2 minuuttia.

Poista kattila liedeltä, ja ota vaniljatanko pois marmeladiseoksesta. Lisää marmeladi huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja anna seoksen jäähtyä.

Lähde: Allt om Mat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.