Viskimarinoitu, grillattu flank steak Chef Santeria mukaillen

MTV Oy, All rights reserved

Flank steak eli naudan kuve kuuluu niihin jenkkigrillausklassikoihin, joista me suomalaiset olemme päässeet nauttimaan pitkästä aikaa parin viime vuoden sisään. On upeaa havaita joka kesä aina jonkun uuden ruhonosan ilmestyvän lihatiskeille. Kuve sijaitsee naudan vatsan sivussa, kyljen ja vatsan välimaastossa. Kotimaisen ja jenkkiläisen sanaston yhteensovittaminen on yllättävän hankalaa suomalaista naudan ruhopiirrosta katsellessa. Onkin tehnyt mieli suunnitella itse kunnon ruhokartta, jossa kukin osa on kirjoitettu suomeksi ja englanniksi. Laitan semmoisen julisteen heti myyntiin, kun saan aikaiseksi. Vielä jäänyt mietintätasolle parina vuotena. 

Grillasin flankia viime kesänä ja ihastuin sen rakenteeseen. Suuria syitä, kohtuullisesti rasvaa ja paljon makua. Appivanhemmat olivat tulossa kylään ja halusin tarjota jotain peruskamasta poikkeavaa. Olin jo tovin haaveillut viskimarinoidusta lihasta. Tästä seurasi pari mukavaa sattumusta. Flank steak bourbon-marinadilla ilmeni nettiselailussa jenkki-bbq-klassikoksi. Kurkkasin uunituoreeseen Chef Santerin kirjaan Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä, josko siellä olisi flankille ohjetta ja kas… bourbon-marinoitu kuve sieltäkin ponnahti esiin. Tällä mentiin ja erinomaista tuli. Yksinkertaista ja mukavaa grillausta. Pallogrilliä en omista, joten makuhifistely jäi uupumaan, mutta toimi mahtavasti myös kaasu-Weberillä tiristettynä. Jos käytössä on vain pannu, uskon homman toimivan myös mallikkaasti. Lihakauppias poisti oma-aloitteisesti lihasta kalvot pois, mutta mikäli näin tapahdu, kannattaa liha putsata veitsellä.

Santeri käytti Jack Daniel’sia, minä Jim Beamia. Molemmat rokkaa ja ainakin jälkimmäistä myydään Alkossa 2 dl taskumattikoossa n. 8 euron hintaan. Jää ainekset toiseenkin kierrokseen (tai kokille mukava määrä laaduntarkkailuun).

Bourbon-marinoitu flank steak

4-6 hlölle

noin 1 kg:n naudan kuve

Marinadi:

1 dl bourbon-viskiä (esim. Jack Daniel’s tai Jim Beam, ei ainakaan arvoviskiä)

0,5 dl dijon-sinappia

3 valkosipulin kynttä, hienonnettuna

ripaus sokeria

suolaa

mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset ja laita liha maustumaan yön yli.

Ota liha marinadista ja kuivaa se. Marinadin voi kiehauttaa kattilassa hiukan kokoon ja käyttää kastikkeena. Mausta suolalla.

Grillaa liha kuumassa grillissä 4-6 min per puoli. 4 minuuttia riitti minulla erinomaiseen roseekypsyyteen. Jos käytät mittaria, niin 55 astetta on hyvä sisälämpö.

Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 15 minuuttia. Tämä on tärkeää. Leikkaa liha poikkisyin sentin viipaleiksi ja tarjoile viskikastikkeen ja mieleistesi lisukkeiden kera (vinkkejä).

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja