Viranomaistaho varoittaa kofeiinijauheista – voi aiheuttaa yliannostuksen

kahvikuva2
Shutterstock

Kofeiinia löytyy kahvista ja teestä, mutta markkinoilla sitä on myynnissä myös jauheena. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto varoitti syyskuun alussa vahvoista kofeiinijauheista.

Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkeviraston mukaan kofeiinijauheet aiheuttavat merkittävää riskiä kuluttajille.

Viraston mukaan kofeiinijauheet ovat vaarallisia, koska ne sisältävät kofeiinia paljon enemmän kuin kahvit ja muut kofeiinipitoiset juomat. Runsaan kofeiinipitoisuutensa vuoksi jotkin jauheet voivat olla jopa hengenvaarallisia. 

Yksi teelusikallinen jauhemaista kofeiinia vastaa noin 28 kahvikupillista. Centers for Science in the Public Interestin mukaan kaksi teelusikallista vahvaa kofeiinijauhetta riittää luultavasti tappamaan aikuisen.

– Kofeiinijauheet ovat todella konsentroituja, totesi Henry Spiller Ohion myrkytyskeskuksesta.

Elintarvike- ja lääkeviraston mukaan kofeiinin määrä eri tuotemerkeillä voi vaihdella. Pahimmillaan teelusikallinen jauhetta voi vastata jopa 50–75 kupillista kahvia.

– Se on valtavasti. Se on yliannostus, Spiller totesi Live Sciencelle.

Suuret kofeiinimäärät voivat aiheuttaa verenpaineennousua, sykkeen kohoamista ja pahimmillaan jopa kuoleman. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja