Kesässä parasta monelle on ruoan valmistaminen ulkona. Sen lisäksi, että ruoka maistuu taivasalla maukkaammalta, ruoanvalmistustavat ovat monipuolisemmat kuin talviaikaan. Vehreän luonnon keskellä arkinen ateria voi maistua paremmalta kuin keittiössä.
Monen mielestä Suomen suvi ja kala kuuluvat saumattomasti yhteen. Kala onkin yksi monipuolisimpia kesäisiä raaka-aineitamme, sillä lämpöiset kesäsäät tarjoavat mahdollisuuden monenlaiseen kalanvalmistukseen.
Grillaten?
Joillekin kesä alkaa siitä, kun grilli kannetaan esiin. Kala on nopea, helppo ja monipuolinen grilliherkku. Kokonaiset kalat kannattaa suomustaa ennen grillausta, mutta jättää niihin selkä- ja muut evät. Ne on helpoin poistaa sisällä olevine ruotoineen vasta kypsästä kalasta. Rasvainen kala, kuten kirjolohifilee, on kiitollinen grillattava, sillä lopputulos ei ole yhtä herkästi kuiva kuin vähärasvaisten kalafileitä kypsentäessä. Lihan tapaan, myös kalapalat voidaan marinoida ennen grillausta. Hyvä perusmarinadi tulee esimerkiksi valkoviinistä, hyvästä öljystä, hienonnetusta sipulista, laakerinlehdistä, persiljasta, timjamista (tillistä) ja pippureista. Vältä kuitenkin liikaa etikkaa tai sitrushedelmien mehun käyttöä, koska se "valkaisee" eli esikypsentää kalan lihan.
Vähärasvaiset fileet, kuten kuha- tai ahvenfileet, on helpoin kääräistä folioon ja grillata nyytissä esimerkiksi kasvisten kanssa. Halsteri on myös näppärä apuväline, jos pelkää, että kala hajoaa kypsennettäessä. Halsteriin ladotut pienet kalapalat tai -fileet kypsyvät tuossa tuokiossa joko grillissä tai avotulella. Avotulella valmistuu myös loimukala, joka joko laitetaan halsteriin tai naulataan loimutuslautaan ja kypsennetään hitaasti siten, etteivät lieskat osu kalaan.
Savustamalla?
Savustaminen lienee perinteisimpiä kesäisiä kalanvalmistustapoja. Savustuspönttöön sopivat parhaiten joko kokonaiset kalat tai rasvaiset kookkaat fileet. Pönttöä tai savustinta ei kannata lämmittää turhan kuumaksi, koska liian korkeassa lämmössä savustaminen kuivattaa kalan. Suositeltava lämpötila kalaa savustettaessa on selvästi alle sadan asteen – myös isoilla kaloilla.

